Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Krúpa: Zásah polície voči J. Hlinkovi bol v súlade so zákonmi

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Polície sa zastal aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), a to aj v súvislosti s minulotýždňovým zásahom v piešťanskom obchode.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Použitie donucovacích prostriedkov pri medializovanom zásahu voči občanovi Jánovi Hlinkovi v Prievidzi bolo v súlade so zákonom a predpismi. Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) o tom informoval po pondelkovom mimoriadnom výbore. Na danom závere sa podľa neho zhodol výbor aj s podporou časti opozície.

"Je to človek, ktorý je vyšetrovaný v 17 priestupkoch. Bez ohľadu na to, že je to dôchodca a invalid, je to provokatér, ktorý pravidelne robí takéto aktivity," vyhlásil Krúpa. Zároveň povzbudil políciu pri podobných zákrokoch, ktorých cieľom je ochrániť slušných občanov. Aj v súvislosti s ďalšími prípadmi hovorí o "provokatéroch, ktorí nenosia rúška a chodia do obchodných domov a na úrady, snažia sa vyvolávať rozruch a strašia bežných ľudí".

Polície sa zastal aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), a to aj v súvislosti s minulotýždňovým zásahom v piešťanskom obchode. "Neboli porušené žiadne predpisy ani zákony, zákrok bol zákonný, stojím za policajtmi, vyjadrujem im aj policajnému prezidentovi týmto svoju podporu," povedal po výbore, na ktorý bol prizvaný spolu s dočasným policajným prezidentom Štefanom Hamranom.

"Neprikláňame sa na jednu ani na druhú stranu," uviedla podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená), pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD. Skonštatovala, že chápe ľudí, ktorí sú podľa nej frustrovaní zo súčasnej vlády a neveria jej opatreniam. Na druhej strane však rozumie aj policajtom, plniacim príkazy nadriadených. Člen výboru Marián Saloň (Smer-SD) by uvítal pozitívnu výzvu na plnenie opatrení. Nepáči sa mu strašenie ľudí policajtmi.

V súvislosti s povinným nosením rúška Krúpa skonštatoval aj problém v rokovacom poriadku. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) listom požiadal o vyjadrenie, ako postupovať, ak člen výboru odmieta nosiť rúško či iný ochranný prostriedok v súlade s aktuálnymi opatreniami. V súčasnosti je podľa neho možné iba výbor prerušiť a po pokračovaní opäť žiadať nasadenie rúška.