Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mazák: Súdna rada sa bude venovať sudcovi Trubanovi aj bez listov

Na snímke Ján Mazák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mazák v tej súvislosti pripomenul, že byť nestranným sudcom znamená, že ak má sudca čo i len najmenšie pochybnosti o svojej nezaujatosti, tak sa nechá z konania vylúčiť.

Bratislava 13. júla (TASR) – Súdna rada SR sa bude venovať konaniu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana aj bez listov politikov. Po zasadnutí Súdnej rady to uviedol jej predseda Ján Mazák v reakcii na podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý v pondelok avizoval podnet na Súdnu radu v súvislosti s Trubanovým nevzatím do väzby nitrianskeho podnikateľa Norberta B.

Trošku mi je ľúto, že pán poslanec Šeliga asi nečíta monitoringy. Ja som to už povedal na viacerých úrovniach, že sa Súdna rada bude aj bez listov politikov venovať prípadu sudcu Trubana,“ uviedol Mazák. Súdna rada sa bude podľa jeho slov venovať hlavne otázke, či sa Truban nedopustil konania, ktoré je minimálne v rozpore s etickými pravidlami. V súvislosti s Trubanom má podľa Mazáka Súdna rada už informácie, ktoré musí verifikovať. Následne si osobitná komisia Súdnej rady Trubana pozve na pohovor a neskôr prípadne aj predsedu sudcovskej rady ŠTS. Podľa výsledku tohto šetrenia predloží Mazák Súdnej rade návrh na ďalší postup.

Mazák v tej súvislosti pripomenul, že byť nestranným sudcom znamená, že ak má sudca čo i len najmenšie pochybnosti o svojej nezaujatosti, tak sa nechá z konania vylúčiť. V kontexte prípadu Mazák pripomenul, že ide jednak o kauzu, ktorá je mimoriadne sledovaná a vážna aj z hľadiska trestnoprávnej zodpovednosti a jej možných dôsledkov. „A po tretie, ak ako sudca viem, že sa ma kauza dotýka vecne, tak urobím všetky preventívne kroky, aby som nevzbudzoval pochybnosti o svojej nestrannosti i keď si sám myslím, že som nestranný. Aj keď som o tom presvedčený, lebo moje subjektívne presvedčenie je jedna vec a druhá vec je názor verejnosti v tomto veľmi citlivom období,“ uzavrel Mazák.

ŠTS v Banskej Bystrici nevzal podnikateľa Norberta B. do väzby, návrhu na väzobné stíhanie vyhovel iba v prípade Petra K. Obaja sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v Pôdohospodárskej platobnej agentúre za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur. Najvyšší súd SR po sťažnosti prokurátora rozhodol o jeho vzatí do väzby. Šeliga po rozhodnutí ŠTS spochybnil nezávislosť sudcu Trubana. Sudca sa k jeho tvrdeniam nechcel vyjadrovať.