Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

J. Mazák volá po systematickej príprave kandidátov na európske súdy

Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR - Pavol Zachar

Poukázal na to, že poradný panel Rady EÚ žiadnemu členskému štátu v minulosti nevrátil viac ako jedného kandidáta.

Bratislava 8. januára (TASR) – Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák volá po systematickej príprave kandidátov do štruktúr európskych súdov. Reagoval tým na skutočnosť, že Slovensko malo v minulosti problém obsadiť sudcovské pozície na Všeobecnom súde EÚ.

"Od roku 2014 až do roku 2020 Súdna rada SR robila všetko možné, len sa nesnažila nominovať takých kandidátov, ktorí by spĺňali aj požiadavky plynúce z práva Európskej únie a z kritérií vytvorených osobitným poradným panelom, ktorý posudzoval ich spôsobilosť stať sa sudcami na Všeobecnom súde EÚ," zdôraznil pre TASR Mazák.

Poukázal na to, že poradný panel Rady EÚ žiadnemu členskému štátu v minulosti nevrátil viac ako jedného kandidáta. "Nám neodobrili piatich kandidátov, hoci pri piatej kandidátke Martine Jánošíkovej chýbal len počet rokov vo vysokých právnických funkciách, čo v porovnaní s inými kandidátmi z iných krajín, ktorí dostali kladné odporúčanie, až tak veľmi neobstojí," dodal. Rád by sa preto v budúcnosti vyhol podobnej medzinárodnej blamáži.

"Potrebné je hľadať a pripravovať ďalších kandidátov na európske súdy, najmä na Európsky súd pre ľudské práva, ako aj na Súdny dvor EÚ a Všeobecný súd EÚ. Nepovažujem tiež za dobré, ak sa uchádzajú o také sudcovské posty iba jednotlivci, trochu to bráni výberu toho najlepšieho," podotkol s tým, že Súdna rada SR počas rokov 2021 a 2022 zvolila vhodného kandidáta na Súdny dvor EÚ Miroslava Gavalca. Vlani sa podarilo nominovať aj kandidátov na funkciu sudcu i dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, zvolení boli tiež kandidáti na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva.