Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov na kauzu diplomovej práce Borisa Kollára

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR – Jakub Kotian

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pred rokovaním kabinetu uviedol, že jeho stranícky šéf situáciu dôveryhodne vysvetlil.

Bratislava 24. júna (TASR) - Ak sa medializované podozrenia o plagiátorstve pri diplomovej práci predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) potvrdia, šéf parlamentu by mal prijať zásadné politické rozhodnutie. Presvedčený je o tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO). "Ak sa to potvrdí, nemal by byť predsedom parlamentu," uviedol pred stredajším rokovaním vlády.

Priznal, že je z medializovaných zistení sklamaný. "Nemožno to prejsť len tak mlčaním, budem sa na to pýtať," povedal.



Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pred rokovaním kabinetu uviedol, že jeho stranícky šéf situáciu dôveryhodne vysvetlil. Poukázal pritom na to, že Kollárova diplomová práca splnila podmienky na záverečnú skúšku. "Myslím, že pán Kollár v utorok (23. 6.) ukázal oficiálny výstup z hodnotiaceho testu diplomových prác a výstup bol v poriadku," zopakoval niekoľkokrát.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) sa ku kauze nevyjadril. "Nemám o tom bližšie informácie," argumentoval.

Podľa medializovaných informácií mal Kollár popri svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju podľa Denníka N nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Denník označil Kollárovu 58-stranovú prácu za plagiát.

Ministri očakávajú, že sa k podozreniam na plagiátorstvo ešte B. Kollár vyjadrí



V prípade podozrenia na plagiátorstvo pri diplomovej práci predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) si ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) počká na to, ako sa k celej kauze napokon postaví šéf parlamentu. Po rokovaní vlády priznala, ho nebude vyzývať k odstúpeniu, apeluje na to, aby k riešeniu a výstupu nedochádzalo pod tlakom emócií.

Zároveň upozornila, že Kollárov prípad nie je ojedinelý. "Je to aj o situácii v našom školstve, ktoré je na kolenách. V tejto súvislosti musím povedať, že pán minister školstva Branislav Gröhling (SaS) má najlepšiu vôľu a nasadenie veci meniť," povedal ministerka.

Bližšie sa k celej záležitosti a miere politickej zodpovednosti Kollára nechcel vyjadrovať ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Odkázal pritom na absenciu bližších informácií. "Ak sa však medializované podozrenia preukážu, mal by vyvodiť zodpovednosť," povedal na margo Kollára.



Zdržanlivý je pri vyjadrovaní sa k záležitosti aj minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO). "Počkám si na dnešné stretnutie pána premiéra s pánom Kollárom, potom sa vyjadrím," uviedol po rokovaní kabinetu.

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) si myslí, že sám Kollár by mal vedieť, ako by sa mal v tejto chvíli zachovať. Podľa Kolíkovej ide o principiálnu otázku pre spoločnosť i študentov. "Je dôležité, aby sami študenti dostali jasný signál o tom, aké je dôležité zodpovedne pristupovať k publikačným činnostiam a prácam, ktorými ašpirujú na akademický titul," upozornila

Z ministrov sa za zásadné vyvodenie politickej zodpovednosti a odstúpenie v prípade potvrdenia podozrení na plagiátorstvo prihovára minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO). "Ak sa to potvrdí, nemal by byť predsedom parlamentu," uviedol pred stredajším rokovaním vlády. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pred rokovaním kabinetu uviedol, že jeho stranícky šéf situáciu dôveryhodne vysvetlil. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sa ku kauze nevyjadril. "Nemám o tom bližšie informácie," argumentoval.

O. Dostál si myslí, že B. Kollár by mal odísť z funkcie predsedu NR SR



Predseda Sme rodina Boris Kollár by mal odísť z funkcie predsedu Národnej rady (NR) SR. Uviedol to koaličný poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS) na sociálnej sieti. Tvrdí, že druhým najvyšším ústavným činiteľom by nemal byť človek, ktorý svoj vysokoškolský titul získal vďaka diplomovej práci, ktorá je plagiátom.

"Je to hanba nielen pre neho samého, jeho vlastnú stranu, celú vládnu koalíciu a našu krajinu, ale je to hlavne nefér voči všetkým ľuďom, ktorí si svoje záverečné práce napísali sami a získali svoje vysokoškolské vzdelanie poctivo a bez podvádzania," napísal Dostál na sociálnej sieti.

Ďalší koaličný poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) podľa svojich slov očakáva, že programové vyhlásenie vlády (PVV) sa bude dodržiavať aj v súvislosti s odoberaním podvodne získaných titulov. "Som síce v politike nový, ale tiež nečakám zázraky. Dodržiavanie aspoň toho, čo sme si napísali do programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasoval aj Boris Kollár, však očakávam. Aspoň tie tri mesiace po voľbách," uviedol poslanec na sociálnej sieti.

Miroslav Kollár upozornil, že v programovom vyhlásení sa píše napríklad o podpore mechanizmov na zabezpečenie akademickej etiky vrátane odoberania podvodne získaných titulov. Spomenul tiež to, že kabinet má klásť dôraz na budovanie odborných vedomostí, zručností a kompetencií absolventov a tiež rozvíjať svoju tvorivosť, etické správanie a schopnosť prevziať zodpovednosť. "Dôraz by som dal na 'etické správanie' a 'schopnosť prevziať zodpovednosť'. Ak sa nič neudeje, strácame právo pozrieť sa ľuďom do očí a bohorovne tvrdiť, že im ideme urobiť život lepším," dodal poslanec.

Podľa medializovaných informácií mal šéf parlamentu vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Zverejnené boli tiež informácie o plagiátorstve pri bakalárskej práci poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodina).

Boris Kollár a Petra Krištúfková nie sú jediní politici, ktorí čelia podozreniam z plagiátorstva. V minulom volebnom období mal podobné problémy vtedajší predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Opozícia dala návrh na jeho odvolanie z funkcie, ale neuspela. Kollár vtedy Danka za podvod kritizoval a hovoril, že taký človek nemá čo v politike robiť. V súvislosti s touto kauzou mal parlament na stole návrhy na odoberanie titulov.

B. Gröhling: Mám stretnutie s B. Kollárom, verím, že sa k veci "postaví čelom"



Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) je podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) "rovný človek, ktorý sa k veciam vie postaviť čelom". Minister si preto myslí, že rovnako Kollár zareaguje aj v súvislosti s pochybnosťami okolo jeho diplomovej práce.

"Verím, že tak ako je u neho zvykom, vysvetlí dané veci a vyvodí zodpovednosť," povedal Gröhling. Na viaceré konkrétne otázky novinárov týkajúce sa Kollárovho postupu nechcel minister vyhlasovať jednoznačné stanoviská, chce si počkať na ďalšie vysvetlenia a verifikácie podozrení. "Máme dohodnuté stretnutie s pánom Kollárom, budeme sa o tom rozprávať, chcem sa oboznámiť bližšie s prípadom," povedal.

Prízvukoval zároveň, že na Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici, na ktorej Kollár robil diplomovú prácu, poslal kontrolu. Deklaroval tiež, že vysokoškolský titul musí "znovuzískať vážnosť", k čomu majú smerovať kroky a opatrenia ministerstva školstva, implementované aj do nového vysokoškolského zákona, ktorý by i v takýchto situáciách dával rezortu väčšie právomoci.

Ak B. Kollár prácu nevysvetlí, Za ľudí bude trvať na vyvodení zodpovednosti



Ak predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v krátkom čase dôveryhodne nevysvetlí medializované informácie o plagiátorstve pri svojej diplomovej práci, jeho koaličný partner strana Za ľudí bude trvať na vyvodení politickej zodpovednosti. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie strany. Za ľudí zároveň vyzýva ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby pripravil kroky na predchádzanie takýmto prípadom už v procese tvorby akademických prác.

Strana kritizuje plagiátorstvo a podvádzanie pri záverečných prácach. "Strana Za ľudí nikdy nebude takéto konanie tolerovať. Tak ako v prípade rigoróznej práce bývalého predsedu NR SR Andreja Danka, tak aj v prípade diplomovej práce Borisa Kollára, ak sa v krátkom čase nepodarí predsedovi národnej rady dôveryhodne vysvetliť, ako je možné, že veľká časť jeho práce je odkopírovaná z iných prác, bude trvať na vyvodení politickej zodpovednosti," uviedla strana.

Za ľudí zároveň vyzýva ministra školstva, aby pripravil v spolupráci s akademickou obcou také kroky, ktoré zlepšia kvalitu kontrolného procesu, akademické štandardy tak, aby sa takýmto prípadom predchádzalo už v procese tvorby akademických prác - vrátane možnosti odobratia titulu pri prípadných podvodoch.

R. Raši: Očakávame reakciu koalície i premiéra na prácu B. Kollára, je to škandál



Opozičný poslanec parlamentu Richard Raši očakáva reakciu vládnej koalície i premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na medializované informácie o plagiátorstve pri diplomovej práci predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Verí, že sa premiér vyjadrí čím skôr. Dodal, že podľa zverejnených informácií je nespochybniteľné, že došlo k plagiátorstvu. Nepovedal, či bude s opozičnými kolegami žiadať o odchod Kollára z funkcie šéfa parlamentu. Poukázal na to, že ide o obrovský škandál.

"Čakáme, aká bude reakcia, pretože líder koalície, premiér Matovič má vystúpiť so zásadným nekompromisným postojom, ktorý deklaroval celú svoju predvolebnú kampaň," povedal v stredu novinárom Raši s tým, že hnutie Sme rodina sa v minulom volebnom období podpísalo pod návrh na odvolanie Andreja Danka z postu predsedu parlamentu pre jeho rigoróznu prácu. "Čakáme na vyjadrenia, ale v každom prípade je to obrovský škandál," dodal Raši.

Mimoparlamentné KDH uviedlo, že ak sa potvrdia informácie o plagiátorstve Kollára, mal by bez váhania a výhovoriek odstúpiť. "Nemal by zabúdať na to, že aj on vyzýval na odstúpenie svojho predchodcu Andreja Danka za falošnú prácu," uviedlo hnutie. TASR o tom informoval Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) tiež čaká, ako sa zachová premiér. "Matovič aj Kollár ako opoziční politici žiadali hlavu Andreja Danka, keď sa prevalilo jeho plagiátorstvo. Dokonca pre to iniciovali jeho odvolanie z postu šéfa parlamentu. Bude veľmi náročné vysvetliť, prečo je Kollárov prípad iný. Ak sa o to Igor Matovič pokúsi, poprie tým celý zmysel a étos svojej vlády," uviedol pre TASR sekretár PS Branislav Tichý. Dodal, že v civilizovanej krajine s vyspelou politickou kultúrou by z tohto odhalenia plynul jediný možný dôsledok, a to okamžité odstúpenie. "Čokoľvek iné bude fackou celému vzdelávaciemu systému a všetkým slovenským študentom," dodal.

Predseda neparlamentného Mosta-Híd László Sólymos dúfa, že predseda parlamentu namiesto "obhajovania neobhájiteľného" zváži svoje zotrvanie na poste predsedu NR SR. K plagiátorstvu svojich koaličných partnerov by sa mal podľa Sólymosa postaviť čelom aj premiér. "V opozícii plagiátorov nazýval zlodejmi. V premiérskom kresle má potrebné kompetencie, aby teraz namiesto rozprávania mohol aj konať," uviedol pre TASR.