Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Mikas: Osady, kde sú ľudia nakazení na ochorenie COVID-19, uzavrieme

Na snímke zľava hlavný hygienik SR Ján Mikas, europoslanec Peter Pollák (OĽaNO), predseda vlády SR Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď počas brífingu po zasadnutí krízového štábu pred Mestským úradom v Krompachoch 8. apríla 2020. Foto: TASR - František Iván

Pozitívne prípady zaznamenali v piatich lokalitách na Spiši. Tri z nich sú priamo v Krompachoch, ďalšie evidujú v blízkych obciach Žehra a Bystrany.

Bratislava/Krompachy 8. apríla (TASR) - Niektoré osady, v ktorých sa vyskytli pozitívne prípady na ochorenie COVID-19, budú uzavreté. V stredu večer o tom v Krompachoch informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) doplnil, že pozitívne prípady zaznamenali v piatich lokalitách na Spiši. Tri z nich sú priamo v Krompachoch, ďalšie evidujú v blízkych obciach Žehra a Bystrany.



Mikas priblížil, že v uzavretých osadách budú naďalej sledovať epidemiologickú situáciu, testovať a v prípade potreby zabezpečia adekvátnu zdravotnú starostlivosť. "Opatrením nariadime dotknutým obciam zabezpečiť zákaz a obmedzenie styku časti obyvateľstva s ostatným obyvateľstvom," upresnila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi Renáta Hudáková.

Premiér zdôraznil, že opatreniami chcú predovšetkým chrániť ľudí. Upozornil, že vírus sa mohol ďalej rozšíriť. Vyzval preto obyvateľov, aby dodržiavali hygienické opatrenia a sledovali prípadné príznaky. Ubezpečil, že občania v karanténe budú mať zabezpečený prísun vody i potravín.



Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko, v lokalitách bolo nasadených takmer 800 vojakov. Počas veľkonočných sviatkov plánujú OS SR počet tímov na odoberanie vzoriek navýšiť zo štyroch na osem. Podľa hlavného lekára OS SR Vladimíra Lengvarského do stredy odobrali vojaci vyše 1000 vzoriek.