Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

J. Mikas: Štátne orgány a orgány územnej samosprávy budú môcť zasadať

Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR – Martin Baumann

Štátne orgány a orgány územnej samosprávy musia zo svojich zasadnutí vylúčiť verejnosť a informovať občanov iným spôsobom.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) povolil zasadnutia a schôdze štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy pri dodržaní protiepidemických opatrení. Na základe rokovania ústredného krízového štábu SR tak doplnil svoje opatrenie z 23. marca. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Štátne orgány a orgány územnej samosprávy musia zo svojich zasadnutí vylúčiť verejnosť a informovať občanov iným spôsobom. Pri vstupe do budovy musí byť oznam, že osoba s akútnym respiračným ochorením, teda horúčkou, kašľom, nádchou či sťaženým dýchaním, musí zostať v domácej izolácii. Tiež tam musí byť dávkovač na alkoholovú dezinfekciu rúk, respektíve zabezpečený iný adekvátny spôsob dezinfekcie.

Osoby, ktoré sa pohybujú v priestoroch jednotlivých orgánov, musia nosiť ochranné rúška a prístroje, ktoré vytvárajú aerosol, treba nahradiť papierovými utierkami. Opatrenie tiež nariaďuje štátnym orgánom a orgánom územnej samosprávy zverejniť na viditeľnom mieste oznam s informáciou, že ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, musí telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a opustiť pracovisko. Tiež si pravidelne umývať ruky mydlom a teplou vodou najmenej 20 sekúnd a následne ich utrieť do jednorazových papierových obrúskov. Osoba má zákaz podávania rúk.

Orgán, ktorý podáva stravu, má zabezpečiť, aby sa v jedálni nachádzal obmedzený počet osôb a za jedným stolom sedela len jedna osoba. Stoly majú byť od seba vzdialené minimálne dva metre. Personál musí mať osobné ochranné pracovné prostriedky a príbor má byť zabalený do papierovej vreckovky, aby nedošlo ku kontaminácii ďalších príborov.

Celkovo musí byť v priestoroch zabezpečené pravidelné vetranie a dezinfekcia predovšetkým dotykových plôch, ako sú kľučky, výťahy a zábradlia, a kontaktných predmetov ako pracovný stôl, klávesnica, telefóny, prenosné médiá a počítačová myš. Opatrenia platia od stredy 22. apríla do odvolania.