Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

J. Mikas: Úrady verejného zdravotníctva čelia generačnej výmene

Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Mladí ľudia, ktorí absolvujú štúdium, sa podľa neho vo veľkom do ich radov nehlásia.

Bratislava 2. januára (TASR) - Úrady verejného zdravotníctva čelia generačnej výmene. Dlhoroční pracovníci odchádzajú do dôchodku, zatiaľ čo mladí ľudia nemajú o prácu pre jej náročnosť až taký záujem. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

"Skúsení ľudia odchádzajú do dôchodku a je veľmi ťažké nahradiť ich celoročné skúsenosti, to sa nedá hneď. Možnosťou je len prijať, respektíve zlákať mladých ľudí a postupne si ich zaškoliť. Odborníkom v tejto oblasti sa nestanete zo dňa na deň," skonštatoval pre TASR.

Mladí ľudia, ktorí absolvujú štúdium, sa podľa neho vo veľkom do ich radov nehlásia. "Vidia, že je to náročná práca. Niekedy nám na balkóne zatlieskajú, niekedy nám nadávajú na ulici, niekedy nám pred úrad donesú kopu hnoja a niekedy sa vyhrážajú smrťou," podotkol.

Pracovníci vo verejnom zdravotníctve, rovnako ako aj ostatní špecialisti a zdravotníci potrebujú podľa hlavného hygienika motiváciu. "Za posledné dva roky sa financie zlepšili, no stále nemôže konkurovať súkromnej sfére," doplnil s tým, že motiváciou by mohlo byť napríklad aj lepšie technologické vybavenie na úradoch.

Mikas informoval, že v rámci Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva rozbiehajú prax pre študentov. "Aby navnímali atmosféru a aby videli, aké množstvo činností v rámci ochrany zdravia zastrešujeme. Možno ich to osloví a po skončení štúdia ich skôr motivujeme, aby prišli posilniť naše rady," dodal.