Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Mikas: V SR je najhoršia epidemiologická situácia za celú pandémiu

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda vlády stojí za odporúčaním konzília. Podotkol, že pri zatváraní škôl však narazili na koaličnú zmluvu, keďže liberáli využili právo veta.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Slovensko sa nachádza v situácii, v akej ešte nebolo. Je tu najhoršia epidemiologická situácia za celú pandémiu nového koronavírusu. Na tlačovej konferencii to uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

"Vraciame sa do podobného stavu, ako boli podmienky počas druhej vlny," podotkol Mikas. Krátkodobé opatrenie na zlepšenie pandemickej situácie je obmedzenie mobility. Z dlhodobého hľadiska podľa Mikasa pomôže očkovanie treťou dávkou a vakcinácia neočkovaných. Poukázal, že Slovensko potrebuje rýchlo sploštiť krivku a zastaviť príjmy nových pacientov v nemocniciach. Najdôležitejšia bude zodpovednosť nás všetkých, poznamenal Mikas.

Situácia sa podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prehodnotí po desiatich dňoch a zákaz vychádzania bude platiť minimálne dva týždne. Opatrenia by sa v prípade zlepšenia situácie mali uvoľniť pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

Lockdown v čiernych okresoch je podľa premiéra už niekoľko týždňov. To, že sa výsledky zhoršujú, je podľa jeho slov výsledkom toho, že sa opatrenia nedodržiavajú. Proti pandémii sa nemá bojovať „len naoko“, poznamenal. Pokračuje, že lockdown je nevyhnutný aj pre zdravotníkov, aj pre nezaočkovaných. Heger zároveň verí, že Slováci nebudú zneužívať opatrenia.

Predseda vlády stojí za odporúčaním konzília. Podotkol, že pri zatváraní škôl však narazili na koaličnú zmluvu, keďže liberáli využili právo veta.

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) vyzval, aby sa ľudia dali zaočkovať. Pripomenul, že na liečbu ochorenia sú už používané monoklonálne protilátky a taktiež sa nakúpia tabletky na liečbu ochorenia COVID-19 s účinnou látkou molnupiravir. Slovákov tiež vyzval, aby necestovali a obmedzovali kontakty.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zároveň informoval o stredajšom večernom koaličnom stretnutí. Týkať sa má riešení, aby ľudí nad 60 rokov motivovali k očkovaniu.