Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Mikas: V SR je pre koronavírus aktuálne 19 okresov v červenej fáze

Na snímke zľava hlavný hygienik SR Ján Mikas a predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia pandemickej koimsie 25. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Na Slovensku aj po týždni naďalej rastie počet červených aj oranžových regiónov. Aktuálne je pre pandémiu nového koronavírusu 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní pandemickej komisie, mapa je zverejnená aj na webe korona.gov.sk.

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Senec, Trnava, Skalica, Nitra, Trenčín, Komárno, Veľký Krtíš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Stará Ľubovňa, Snina, Sobrance a Michalovce. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Senica, Malacky, Pezinok, Hlohovec, Galanta, Dunajská Streda, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Ilava, Púchov, Banská Bystrica, Lučenec, Liptovský Mikuláš, Poprad, Sabinov, Prešov, Bardejov a Trebišov. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou.



Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51. Semafor bude týždenne aktualizovaný a každý piatok bude informácia o červených, oranžových a zelených regiónoch publikovaná na stránke korona.gov.sk.

Súčasná epidemiologická situácia je podľa Mikasa zlá a zhoršuje sa. Poukázal, že na Slovensku nestúpa iba počet pozitívne testovaných, keď pribudlo 419 nakazených, ale aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. "Tu vidíme veľké riziko, lebo veľa z týchto osôb má chronické ochorenia, veľa z týchto osôb môže skončiť hospitalizovaných, na umelej pľúcnej ventilácii a časť z nich môže aj zomrieť," upozornil. V tejto vekovej skupine sa k 23. septembru evidovalo 211 nakazených.

Komunitné šírenie nového koronavírusu na Slovensku, aj napriek tomu, že sa v niektorých prípadoch nevie dohľadať kontakt s nakazeným, nie je, potvrdil Mikas. Nevylučuje však, že ak sa bude situácia vyvíjať ako v týchto dňoch, o niekoľko týždňov alebo mesiacov komunitné šírenie bude. "Stále robíme všetko preto, aby nebolo. Stále sa snažíme dohľadať čo najviac prípadov, lebo tak vychytáme nakazených ľudí a vieme lepšie a trefnejšie spraviť opatrenia aj v rámci regiónu, pokiaľ vieme o konkrétnych prípadoch," zhrnul.

Podľa aktuálnej situácie rastie podľa ministerstva zdravotníctva počet pozitívnych prípadov za týždeň v priemere o 20 až 30 percent, za posledný týždeň je to v priemere 230 prípadov denne. Počet pozitívnych osôb na 100.000 obyvateľov za posledných 14 dní je 43,5. S narastajúcim počtom prípadov narastá aj vyťaženie regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré podľa Mikasa predstavuje 72 percent.

Rastie aj efektívne reprodukčné číslo, ktoré je 1,206 (pred týždňom to bolo 1,156), ako aj denný priemerný nárast pozitívnych prípadov, ktorý je v súčasnosti 5,28 percenta (pred týždňom 3,91 %). Stúpa sedemdňový Test Positive Rate (TPR), ktorý dosahuje 5,2 percenta a hovorí o tom, či krajina testuje dostatočne. "Čím vyššie je TPR, tým selektívnejší je systém testovania, a tým viac pozitívnych prípadov vypadáva zo systému detekcie. Európska únia považuje za hraničné číslo tri percentá, zatiaľ čo WHO päť percent. Dlhodobo trend na Slovensku rastie," skonštatoval rezort zdravotníctva.

Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51.