Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

J. Naď na zasadnutí NATO vyzdvihol vlastenectvo Ukrajincov

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa ministra sa Aliancia musí na obdobie dlhotrvajúceho napätia s Ruskom pripraviť systematickým fyzickým posilňovaním svojho východného krídla.

Brusel 16. marca (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa v stredu v Bruseli zúčastnil na rokovaní ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie. V súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine spoločne hovorili o aktuálnych bezpečnostným otázkach vrátane posilňovania východnej hranice NATO či formách pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Na úvod minister Naď vyzdvihol "neoblomné vlastenectvo Ukrajincov a ich odhodlanie a vôľu brániť vlastnú krajinu a slobodu pred ruskými okupantmi". Zdôraznil tiež, že Slovensko je spoločne so svojimi spojencami v NATO pre Ukrajinu zodpovedným partnerom.

"Slovensko sa výraznou mierou podieľa na celkovom úsilí poskytovať Ukrajine pomoc – s dôrazom na jej potreby a tiež na to, aby sa predišlo možnej eskalácii smerom k širšiemu vojenskému konfliktu medzi NATO a Ruskom," uviedol minister Naď.

Podľa ministra sa Aliancia musí na obdobie dlhotrvajúceho napätia s Ruskom pripraviť systematickým fyzickým posilňovaním svojho východného krídla.

"Chcel by som poďakovať všetkým našim spojencom za podporu myšlienky posilnenia východného krídla Aliancie. Osobitne sa chcem poďakovať Českej republike za to, že sa stala rámcovým štátom mnohonárodnej bojovej skupiny posilnenej predsunutej prítomnosti NATO, ktorá vznikne na území SR," povedal Naď. Za avizovanú účasť na budovaní tejto bojovej skupiny sa minister poďakoval tiež partnerom z Nemecka, Holandska, Poľska, Slovinska a Spojených štátov. Dodal, že prítomnosť ozbrojených síl členských štátov NATO bude mať na území SR čisto obranný mandát a pomôže zvýšiť obranyschopnosť Slovenskej republiky a pripravenosť jej ozbrojených síl na akýkoľvek scenár.

Šéf rezortu obrany pripomenul tiež dlhodobé pôsobenie masívnej ruskej propagandy a hybridných aktivít na území SR. "Len tento týždeň sme sa rozhodli vyhostiť troch takzvaných ruských diplomatov za špionážne aktivity. Toto je len začiatok. Som presvedčený, že špionážnu a dezinformačnú sieť, ktorú u nás vytvorila ruská ambasáda a jej pridružené subjekty, sa nám podarí rozložiť," uzavrel minister. Na okraji ministerského zasadnutia absolvoval aj bilaterálne stretnutia s partnermi z Nemecka a Veľkej Británie.