Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Naď ocenil päť vojnových veteránov, pripomenul Štefánikove zásluhy

Na snímke vpravo miniuster obrany Jaroslav Naď blahoželá oceneným veteránom počas osláv 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika 21. júla 2020 v Košariskách. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Minister obrany vyzdvihol významné zásluhy Štefánika na vzniku Československej republiky.

Bratislava 21. júla (TASR) - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) si pripomenul odkaz Milana Rastislava Štefánika na slávnosti v Košariskách. Pri príležitosti 140. výročia jeho narodenia zároveň ocenil päť vojnových veteránov - priamych účastníkov druhej svetovej vojny a bojov za oslobodenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Odkaz tohto národného velikána, pravého vlastenca a zároveň prvého 'Európana', je univerzálny aj dnes tak, ako sú univerzálne hodnoty, ktoré hlásal – sloboda a demokracia,“ uviedol minister. Naď vyzdvihol významné zásluhy Štefánika na vzniku Československej republiky aj jeho prínos pri budovaní československých légií. Pripomenul, že pôsobil ako politik, astronóm, vojak aj minister vojny, a prezident Slovenskej republiky ho vymenoval v roku 2004 do hodnosti generála in memoriam.

"Príležitostí počas roka, keď si pripomíname tohto velikána novodobých dejín Slovenska, je viacero. Každá jedna z nich nám ponúka pohľad do histórie a zároveň v sebe nesie posolstvo – nezabudnúť," skonštatoval Naď. Spomienkové podujatia podľa neho nielen vzdávajú hold tým, ktorí zanechali nezmazateľnú stopu v našej histórii, ale aj prispievajú k povedomiu a posilňovaniu vlastenectva v mladých ľuďoch.

Pamätnú medailu ministra obrany I. stupňa si v utorok prevzali Pavol Liška, Ján Krutý a Branislav Tvarožek, pamätnú medailu ministra obrany II. stupňa si prevzala Anna Bergerová a pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa udelil minister Júliusovi Molitorisovi.