Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Naď odcestoval na prvú zahraničnú cestu do Prahy

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď, archívne foto. Foto: TASR – Martin Bauman

Počas rokovaní oboznámil minister svojho českého kolegu s prioritami rezortu obrany na najbližšie štyri roky.

Bratislava 10. júna (TASR) – Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes odcestoval na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu do Českej republiky. Počas prvého dňa rokoval s ministrom zahraničných vecí ČR Tomášom Petříčkom a vystúpi tiež v diskusii bezpečnostného centra Evropské hodnoty. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Minister ocenil úroveň vzťahov medzi oboma krajinami a ich členstvo v EÚ a NATO.

„Niet pochýb o nadštandardnej úrovni našich vzájomných vzťahov s Českou republikou. Náš politický a expertný dialóg je naozaj dynamický a naša spolupráca sa odzrkadľuje aj na koordinácii postojov v rámci EÚ, NATO a V4,“ vyzdvihol Naď. Okrem intenzívnej bilaterálnej spolupráce je podľa neho základným východiskom rozvoja vzťahov SR a ČR práve členstvo v EÚ a NATO.

Počas rokovaní oboznámil minister svojho českého kolegu s prioritami rezortu obrany na najbližšie štyri roky a tiež s cieľom pripraviť nové strategické dokumenty spolu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Obaja ministri podľa Kakaščíkovej ocenili tiež spoluprácu krajín počas krízy spojenej s novým koronavírusom a repatriácie niekoľkých stoviek občanov zo zahraničia. „Aj táto náročná situácia ukázala, aký jedinečný a ústretový vzťah majú Slovensko a Česko,“ uviedol Naď.

Program ministra obrany v Prahe pokračuje vystúpením v diskusii organizovanej pri príležitosti jeho návštevy v Prahe nevládnou odbornou inštitúciou Evropské hodnoty. Cieľom tohto bezpečnostného centra je chrániť liberálnu demokraciu, právny štát a transatlantické spojenectvá Česka, pričom jeho hodnotami sú osobná sloboda, ľudská dôstojnosť a rovnoprávnosť. V tejto súvislosti inštitúcia predkladá politikom odborné odporúčania.