Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Politici si spomínajú na odkaz M. R. Štefánika

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) si uctil pamiatku M. R. Štefánika pri príležitosti 102. výročia jeho tragickej smrti položením venca k Mohyle v obci Ivanka pri Dunaji, okres Senec v utorok 4. mája 2021. Foto: TASR Martin Baumann

Štefánik zahynul 4. mája 1919. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji.

Bratislava 4. mája (TASR) - Krédo "veriť – milovať – pracovať" a spolu s ním tiež odkaz života a skutkov generála Milana Rastislava Štefánika sú univerzálne a inšpiratívne aj 102 rokov od jeho tragického úmrtia. Počas utorňajšej pietnej spomienky pri mohyle v Ivanke pri Dunaji, ktorá sa konala za účasti predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO), to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

"Aj napriek predčasnej tragickej smrti nám generál Štefánik zanechal obrovské a nemenné posolstvo o neutíchajúcom boji za slobodu, demokraciu a odmietanie totalitných režimov. Našou úlohou je živiť a zachovávať toto posolstvo," uviedol minister.



Generálov zápal pre svoju krajinu a ochota obetovať svoj život v prospech jej dobra a budúcnosti z neho podľa Naďa robia vzor pravého vlastenca aj pre súčasné generácie. Šéf rezortu obrany zároveň pripomenul Štefánikove najväčšie zásluhy, medzi ktoré patrí významný prínos pre vznik prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Štefánik zahynul 4. mája 1919. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Pri havárii dvojplošníka Caproni Ca.33 zahynula aj celá posádka lietadla.

M. Kolíková: M. R. Štefánik bol veľkým Slovákom, Európanom a demokratom



Generál Milan Rastislav Štefánik bol veľkým Slovákom, Európanom a demokratom. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zdôraznila, že vyznával hodnoty, ktoré sú aktuálne aj teraz - slobodu, demokraciu a odstraňovanie sporov.

"Štefánik je svojím životným príbehom veľkou inšpiráciou vo svojom odhodlaní, odvahe. Rovnako tým, akou bol významnou osobnosťou, veľkým Slovákom aj Európanom a demokratom," podotkla s tým, že Európu vnímal ako jednotu v rôznosti, čo je aj pre dnešok stále veľmi aktuálny odkaz.

Štefánik zahynul 4. mája 1919. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Pri havárii dvojplošníka Caproni Ca.33 zahynula aj celá posádka lietadla.