Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Naď: Papierové body na výstroj nahradí od roku 2024 aplikácia

Na archívnej snímke Jaroslav Naď. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vojaci by si mali objednávať výstroj prostredníctvom aplikácie. Každý má v nej mať svoje konto s určeným počtom kreditov, za ktoré si bude vyberať, čo potrebuje.

Bratislava 6. januára (TASR) – Papierové body, za ktoré si vojaci objednávali súčasti výstroja, by mal od roku 2024 nahradiť elektronický systém. V pilotnej fáze ho na niekoľkých útvaroch majú začať testovať už v roku 2023. V rozhovore pre TASR to potvrdil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Vojaci by si mali objednávať výstroj prostredníctvom aplikácie. Každý má v nej mať svoje konto s určeným počtom kreditov, za ktoré si bude vyberať, čo potrebuje. Objednaný tovar mu príde domov alebo na útvar. "Dnes behajú s lístočkami, výstrojnými bodmi a potom sa s tým bartruje na sociálnych sieťach," poznamenal Naď.

Ako priblížil, súčasnému vedeniu rezortu sa podarilo pripraviť projekt, naplánovať financie, zrealizovať obstarávanie a teraz má víťazná firma dodať samotný produkt. "Museli sme nájsť systém, ktorý prepojí systém s našimi skladovými zásobami," načrtol.

Minister mal ambíciu meniť aj dizajn vojenských uniforiem a maskáčov. Súčasné už podľa neho nevyhovujú materiálom ani strihom. Považuje ich za relikt socialistického obdobia. Chýbajú mu aj odkazy na slovenskú históriu. Priznal však, že ide o komplikovanejší proces, ako predpokladal.