Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

J. Naď rokoval s ministrami obrany B9, USA a Británie aj o Ukrajine

Na archívnej snímke z 1. júna 2022 minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO. Foto: TASR - Martin Baumann

Hovorili aj o otázkach, vyplývajúcich z aktuálnych procesov v rámci transatlantického partnerstva.

Bratislava 6. júna (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) v pondelok prostredníctvom videohovoru rokoval so šéfmi rezortov obrany krajín Bukureštskej deviatky (B9), USA, Veľkej Británie a zástupcom generálneho tajomníka NATO pre operácie o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Ukrajine. Hovorili aj o otázkach, vyplývajúcich z aktuálnych procesov v rámci transatlantického partnerstva. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

V súvislosti s nadchádzajúcim samitom NATO v Madride ministri prediskutovali svoje očakávania, predovšetkým s ohľadom na pripravované prijatie novej Strategickej koncepcie NATO a ďalšie pôsobenie spojeneckých síl na východnom krídle Aliancie.

"Ukrajinský existenčný zápas o prežitie je zároveň bojom za hodnoty mieru, demokracie a právneho štátu. Našou pomocou dávame jasne najavo, že obrana princípov slobodného sveta a medzinárodného poriadku je naším prioritným záujmom," uviedol po rokovaní Naď.

Ministri si zároveň vymenili stanoviská, súvisiace s nadchádzajúcim samitom NATO, ktorý bude vzhľadom na zásadnú zmenu bezpečnostného prostredia v Európe, spôsobenú ruskou agresiou na Ukrajine. Naď počas rokovania s rezortnými kolegami potvrdil pozíciu Slovenska, podľa ktorej musí byť nová strategická koncepcia nastavená na viac konfrontačné a menej predvídateľné obdobie a prostredie, v ktorom Rusko bude predstavovať dlhodobú hrozbu. "Dôležitý je pre nás hlavne realistický popis súčasného bezpečnostného prostredia a na to naviazané jasné definovanie bezpečnostných hrozieb a výziev. Očakávame preto, že madridský samit vyšle posolstvo jednoty a odhodlania spojencov pokračovať v prispôsobovaní nášho postoja priamo úmerne hrozbám, ktorým čelíme," uzavrel Naď.