Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Naď: Slovensko je odhodlané pokračovať v podpore Ukrajiny

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf slovenského rezortu obrany zároveň informoval zahraničných partnerov o už poskytnutej pomoci zo strany Slovenska, ako aj o možnom predaji húfnic typu Zuzana 2.

Berlín/Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovensko je odhodlané pokračovať v podpore Ukrajiny prostredníctvom humanitárnej, ale aj vojenskej pomoci. Minister obrany SR Jaroslav Naď to vyhlásil v utorok po multilaterálnom rokovaní zameranom na podporu Kyjeva v priestoroch americkej leteckej základne Ramstein v Nemecku. TASR o tom informoval komunikačný odbor Kancelárie ministra obrany SR.

"Ukrajina, ktorá sa vytrvalo bráni voči bezprecedentnej agresii Ruskej federácie, potrebuje silnú a dlhodobú podporu medzinárodného spoločenstva," uviedol Naď.

Šéf slovenského rezortu obrany zároveň informoval zahraničných partnerov o už poskytnutej pomoci zo strany Slovenska, ako aj o možnom predaji húfnic typu Zuzana 2.

"Rokovania o dohode sú v pokročilom štádiu a ak k nej dôjde, sme pripravení uprednostniť dodanie tejto techniky pre Ukrajinu skôr, ako bude dodaná pre Ozbrojené sily SR," spresnil minister.

V rámci dlhodobej podpory spomenul šéf slovenského silového rezortu aj komerčnú spoluprácu pri opravách ukrajinskej techniky v slovenských podnikoch obranného priemyslu či školenie personálu.

Utorkové stretnutie na základni Ramstein inicioval šéf Pentagónu Lloyd Austin. Podľa neho sa USA a ich partneri budú stretávať raz za mesiac, aby diskutovali o potrebách Ukrajiny v boji proti inváznym ruským jednotkám. Na stretnutí bol aj ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.