Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Naď: Tienistou stránkou technológie je ľahké šírenie dezinformácií

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) Foto: TASR - Martin Baumann

Centrum výnimočnosti NATO pre oblasť kontrarozviedky vedené Slovenskom a Poľskom má za cieľ urýchliť obeh spravodajských informácií pri čelení hybridným hrozbám.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Tienistou stránkou technológie je ľahké šírenie dezinformácií. Najbežnejšou platformou sú sociálne médiá. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na to upozornil na šiestom ročníku diskusného fóra European Cybersecurity Forum – CYBERSEC organizovaného Kosciuszko Institute v Poľsku. Na konferencii vystúpil prostredníctvom živého prenosu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Minister diskutoval na konferencii s riaditeľom Centra výnimočnosti NATO pre oblasť kontrarozviedky Martinom Achimovičom v paneli, ktorého cieľom bolo poukázať na to, ako a prečo sa sféra sociálnych médií stala globálnym bojiskom.

Technológia priniesla ľuďom nepredstaviteľné pohodlie a veľa veľmi dôležitých vecí sa vďaka nim stalo oveľa jednoduchším. Tienistou stránkou technológie je však ľahké šírenie dezinformácií a sociálne médiá sú najbežnejšou platformou/nástrojom na ich šírenie,“ skonštatoval minister. Súčasťou panelu bola tiež prezentácia príkladov dobrej praxe a osvedčených postupov krajín V4 pri riešení tohto nového rozmeru moderného boja v kybernetickom priestore.

Centrum výnimočnosti NATO pre oblasť kontrarozviedky vedené Slovenskom a Poľskom má za cieľ urýchliť obeh spravodajských informácií pri čelení hybridným hrozbám. Zároveň patrí medzi spevňujúce piliere NATO v reakcii na súčasné variabilné a meniace sa bezpečnostné otázky a hrozby. V súčasnosti na projekte participuje 11 krajín vrátane USA.