Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

J. Naď: Ukrajincom budeme pomáhať materiálne, humanitárne aj vojensky

Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) poskytuje vyhlásenie k incidentu v Poľsku pred 118. zasadnutím vlády SR v Bratislave v stredu 16. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Lídri tiež diskutovali o pokrokoch vo výcviku ukrajinských ozbrojených síl a iniciatívach na podporu výrobných kapacít spoločností obranného priemyslu.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) sa v stredu pripojil k online rokovaniu tzv. Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny. Témami stretnutia vo formáte ministrov obrany bola aktuálna situácia na bojisku aj potreby Ukrajiny v oblasti poskytovania materiálnej pomoci. Lídri tiež diskutovali o pokrokoch vo výcviku ukrajinských ozbrojených síl a iniciatívach na podporu výrobných kapacít spoločností obranného priemyslu v záujme posilnenia schopností podporovať obranné úsilie Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ukrajinci majú v sebe výnimočné odhodlanie vrátiť do svojej krajiny pokoj a zmier. My im v tom budeme aj naďalej pomáhať materiálne, humanitárne aj vojensky, pretože podpora práva na obranu zvrchovanej a slobodnej Ukrajiny je vyjadrením hodnôt medzinárodného spoločenstva, ktorého sme súčasťou," povedal Naď. Význam pomoci Ukrajine podľa neho dokazujú uplynulé týždne, ktoré priniesli oslobodenie viacerých okupovaných miest. Zdôraznil, že Ukrajina si vybojuje späť svoju slobodu.

Tzv. Kontaktná skupina pre podporu Ukrajiny vznikla 26. apríla 2022 v rámci prvého stretnutia viac ako 40 štátov k tejto téme, ktoré sa uskutočnilo z iniciatívy USA na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Zámerom skupiny sú rokovania na pravidelnej báze. Aktuálne stretnutie bolo už siedme v poradí.