Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

J. Naď: ÚVN má novú práčovňu za 1,2 milióna eur, ročne tak ušetrí stát

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) v Bratislave 28. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kompletnej rekonštrukcie v hodnote 600.000 eur sa dočkalo aj oddelenie gastroenterológie.

Ružomberok 27. júla (TASR) – Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku má k dispozícii novú automatizovanú nemocničnú práčovňu v hodnote 1,2 milióna eur. Zvládne vyprať 1200 kilogramov bielizne denne. Pranie vo vlastnej réžii znamená pre nemocnicu významnú úsporu financií. Na stredajšom tlačovom brífingu v ružomberskej vojenskej nemocnici o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Kým v minulosti nemocnica zabezpečovala pranie dodávateľskou formou cez externú firmu, pričom cena sa pohybovala na úrovni 1,94 eura za kilogram bielizne, vo vlastnej réžii je nemocnica schopná prať za cenu 0,93 eura za kilogram. "Z pôvodných mesačných nákladov 50.000 eur sa tak sumy za pranie znížia na 20.000 eur. Ročne tak ušetrí približne 360.000 eur," priblížil Naď.

Ako doplnil, vďaka novému pracovisku vytvorila ÚVN 11 pracovných miest. V nemocnici tak momentálne pracuje 1700 zamestnancov a 42 profesionálnych vojakov.

Kompletnej rekonštrukcie v hodnote 600.000 eur sa dočkalo aj oddelenie gastroenterológie. Pre pacientov bude tiež už v najbližších mesiacoch k dispozícii chirurgický robotický systém novej generácie, ktorý nemocnica kúpila za 1.957.000 eur. "Systém je určený na presné ovládanie chirurgických nástrojov počas laparoskopických zákrokov a je vhodný pre celý rad rôznych špecializácií, akými sú urológia, gynekológia, všeobecná chirurgia či hrudná chirurgia," dodal riaditeľ ÚVN Robert Rusnák s tým, že aktuálne prebieha príprava budúcich operátorov, ktorí budú robota obsluhovať.