Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Naď v Belehrade rokoval o spolupráci a ocenil európsku integráciu

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenská republika podľa Naďa považuje Srbsko v oblasti obrany a bezpečnosti za dôležitého partnera v regióne západného Balkánu.

Belehrad 28. septembra (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď rokoval v utorok v Belehrade o spolupráci SR a Srbska v oblasti obrany a výcviku. Takisto ocenil, že európska integráciu ako jediná uskutočniteľná alternatíva zostáva jednou z hlavných priorít srbskej vlády. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

Naď v Belehrade rokoval so srbským ministrom obrany Nebojšom Stefanovičom. Šéf slovenského rezortu obrany počas rokovaní podľa MO SR tiež zdôraznil podporu politike rozširovania EÚ a s tým súvisiacim srbským integračným snahám vrátane reformného napĺňania stanovených kritérií.

Slovenská republika podľa Naďa považuje Srbsko v oblasti obrany a bezpečnosti za dôležitého partnera v regióne západného Balkánu, pričom priateľstvo krajín a vzájomná spolupráca stoja na solídnych základoch a kultúrnych a historických väzbách.

Ministri sa počas rokovania venovali najmä možnostiam rozvoja spolupráce v rámci obranného priemyslu, ako aj vzdelávania a odbornej prípravy ozbrojených síl.

"Každý podnet smerujúci k rozvoju a zintenzívneniu vzájomnej obrannej spolupráce je vítaný. O to viac, že takáto spolupráca môže prispieť k zvýšeniu obranyschopnosti oboch krajín," povedal Naď.

Minister v tejto súvislosti vyzdvihol možnosti slovenských výcvikových priestorov a zariadení pre výcvik rôznych typov vojenských jednotiek, jednotiek špeciálnych operácií, ako aj policajných alebo záchranných tímov.

Predmetom rokovania bola aj téma modernizácie ozbrojených síl. Šéf slovenského rezortu obrany informoval svojho rezortného kolegu o realizovaných, ako aj práve prebiehajúcich modernizačných projektoch vrátane postupu obstarávania pásových a kolesových vozidiel pre pozemné sily spôsobom vláda-vláda.

Naď sa v utorok spolu so Stefanovičom v Belehrade zúčastní aj na koncerte Vojenskej hudby Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), ktorý sa uskutoční pri príležitosti podujatia "Slovenský týždeň v Srbsku".