Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

J. Naď verí, že sa situácia na Ukrajine upokojí, situáciu monitorujú

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO. Foto: TASR Jakub Kotian

Slovensko podľa Korčoka naďalej pevne podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a vyzýva k zdržanlivosti a deeskalácii napätia.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Situáciu na Ukrajine monitorujeme, napätie je citeľné, zhodnotil po stredajšom rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "Je to podľa mňa zbytočné zvyšovanie napätia v aj tak komplikovanej oblasti. Treba konať s chladnou hlavou. Veríme, že sa situácia ukľudní a nepríde k eskalácii konfliktu," povedal k informáciám o zvýšenom pohybe vojakov na ukrajinsko-ruskej hranici.

Odmieta, že by Severoatlantická aliancia navyšovala počet vojakov na Ukrajine, alebo že by mobilizovala jednotky. Naopak, poukazuje na navýšenie počtu vojakov na ruskej strane hranice oproti situácii spred niekoľkých týždňov.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) v utorkovom (6. 4.) stanovisku na sociálnej sieti skonštatoval, že porušovanie prímeria a správy o hromadení ruských jednotiek na ukrajinských hraniciach sú znepokojujúce. Slovensko podľa neho naďalej pevne podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a vyzýva k zdržanlivosti a deeskalácii napätia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský 1. apríla obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Presun ruských vojakov na anektovanom Krymskom polostrove a pri rusko-ukrajinských hraniciach v blízkosti území kontrolovaných proruskými separatistami hlásili minulý týždeň aj Spojené štáty. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zhromažďovanie vojakov pri hraniciach s Ukrajinou priamo nepotvrdil. Zdôraznil však, že Rusko má právo presúvať vojakov po svojom území podľa svojho uváženia.