Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Naď: Zo spolupráce SR a Kórey môže profitovať obranný priemysel

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO. Foto: TASR

Slovenskej delegácii boli prezentované zbraňové aj nezbraňové systémy, systémy využívané v boji proti terorizmu, ako aj autonómne systémy, umelá inteligencia či ďalšie vojenské vybavenie.

Bratislava/Soul 21. septembra (TASR) - Z intenzívnejšej slovensko-kórejskej spolupráce môže profitovať obranný priemysel oboch krajín, uviedol v stredu minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa v rámci programu svojej pracovnej cesty v Kórejskej republike zúčastnil na tamojšom obrannom veľtrhu DX-Korea 2022. Ide o jediný veľtrh v Južnej Kórei, ktorý sa zameriava na vybavenie pozemných síl. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Slovenskej delegácii boli prezentované zbraňové aj nezbraňové systémy, systémy využívané v boji proti terorizmu, ako aj autonómne systémy, umelá inteligencia či ďalšie vojenské vybavenie.

"Vzťahy medzi Slovenskom a Kóreou sú založené na spoločných hodnotách demokracie, rešpektovania ľudských práv, právneho štátu a slobodnom trhovom hospodárstve. Nielen my, ale aj naši kórejskí priatelia vidia potenciál na zintenzívnenie spolupráce, z ktorej môže prosperovať obranný priemysel oboch krajín. V našej delegácii sú preto viaceré slovenské firmy, ktoré týmto chceme podporiť," povedal minister Naď.

Šéf slovenského rezortu obrany zároveň deklaroval záujem slovenského obranného priemyslu spolupracovať s kórejskými partnermi. "Vítaný je každý podnet na rozvoj spolupráce v tejto oblasti, ktorý môže prispieť k zvýšeniu obranyschopnosti oboch krajín. Odborný ľudský a technický potenciál slovenského obranného priemyslu je schopný zabezpečiť výskum, výrobu, opravy a modernizáciu sofistikovaných zbraňových systémov, techniky a materiálu. Máme však aj schopnosti v oblasti najmodernejších leteckých simulátorov a výcvikových systémov, ktoré konkurujú tým najväčším spoločnostiam na svete," uzavrel.

Obranný veľtrh DX-Korea 2022 potrvá do nedele 25. septembra. Tento rok môžu návštevníci veľtrhu vidieť expozície troch stoviek vystavovateľov zo 40 krajín.