Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

J. Nagy: Téma migrácie je najväčším problémom EÚ, lebo vytvára napätie

Na archívnej snímke slovenský europoslanec József Nagy. Foto: TASR - Michal Svítok

Za veľký pokrok považuje závery júnového summitu, na ktorom sa lídri EÚ zhodli, že jednotlivé členské štáty umožnia na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov.

Štrasburg/Bratislava 29. júla (TASR) – Možno sa zdá, že problém ilegálnej migrácie je nafúknutá politická téma, ale táto téma je naozaj najväčším problémom, lebo vytvára politické napätie a úplne preskupuje voličov v rámci klasického politického rozdelenia. Pre TASR to uviedol József Nagy (Most-Híd) z Európskej ľudovej strany počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

"Už volič nerozmýšľa ako ľavičiar, alebo ako pravičiar, ako podnikateľ, alebo ako povedzme nejaký poľnohospodár, ale všetko sa zakladá na citoch a strachu. Zneužívajú to potom extrémistické strany," upozorňuje europoslanec. Priznáva však, že je na druhej strane prehnané strašiť ľudí cudzincami.



Za veľký pokrok považuje závery júnového summitu, na ktorom sa lídri EÚ zhodli, že jednotlivé členské štáty umožnia na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov. "Prekročilo sa cez hrozbu povinných prerozdeľovaní, na druhej strane sa prisľúbila veľmi konkrétna pomoc pre krajiny, ktoré naozaj fyzicky trpia prílevom migrantov. A najdôležitejšia vec, že Frontex dostáva veľmi silné posily," uzavrel.