Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pálffy: Rok '68 je ukážkou, že sloboda vznikala i z utrpenia nevinných

Na snímke predseda Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Pálffy, archívne foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pripomenul, že najtragickejším svedectvom vojenskej operácie sú civilné obete, pričom na Šafárikovom námestí si streľba vyžiadala životy troch ľudí.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Udalosti z augusta 1968 nám ukazujú, že sloboda, ktorú dnes máme, sa rodila aj z utrpenia nevinných. Počas pietnej spomienky na 52. výročie sovietskej invázie pred budovou Univerzity Komenského (UK) v Bratislave to vyhlásil predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Pálffy. V tento deň môžeme byť podľa viacerých predstaviteľov verejného života hrdí na obete, ktoré sa postavili okupačným vojskám.

Pálffy označil 21. august 1968 za zlom v dejinách a jasný dôkaz, že komunistický režim nemožno reformovať ani mu dať ľudskú tvár. "Naopak, tanky v uliciach ukázali jeho skutočnú podobu. Tá sa naplno prejavila pri násilnom potlačení nádeje, ktorú v ľuďoch vyvolali demokratizačné zmeny v roku 1968. Nádeje, ktorá však bola iba ilúziou," dodal.

Pripomenul, že najtragickejším svedectvom vojenskej operácie sú civilné obete, pričom na Šafárikovom námestí si streľba vyžiadala životy troch ľudí. Celkovo v dôsledku invázie v Československu prišlo podľa jeho slov o život 108 obetí.



Organizátormi pietnej spomienky boli UK a Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS). Prorektor UK Jozef Masarik poukázal na to, že nikto nemá právo v mene žiadnej ideológie alebo vyššieho princípu zabíjať, mučiť, ponižovať ľudí, ale ani okupovať a devastovať ich krajinu. "Každá krajina musí dostať šancu vybudovať si budúcnosť podľa vlastných predstáv," vyhlásil.

Minister životného prostredia a bývalý politický väzeň Ján Budaj (OĽANO) podotkol, že nejde o deň okupácie, ale o deň slobodných a odvážnych ľudí, ktorí sa invázii postavili. Je to deň, ktorý má úroveň štátneho sviatku, a Budaj dúfa, že sa bude pripomínať.

Na tento dátum môžeme byť podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) hrdí, hoci to bol smutný míľnik histórie. Môžeme byť podľa neho hrdí na našich občanov, ktorí túžili žiť v slobode.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS) sa poďakoval štyrom krajinám, ktoré sa za túto inváziu ospravedlnili. Dúfa, že v piatej krajine, "ktorá je strojcom a pôvodcom tejto invázie", sa tiež dočkáme procesu, ktorý prinesie ospravedlnenie obyvateľom Československa.