Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Paška: Pri nomináciách Mosta-Híd budeme opatrnejší

Na snímke poslanec NR SR Jaroslav Paška (SNS). Foto: TASR Martin Baumann

SNS sa nepáči že Patakyová podporuje Dúhový Pride, a to vyvesením dúhovej vlajky na úrade aj osobnou účasťou.

Bratislava 14. júla (TASR) - Strana SNS bude do budúcna opatrnejšia, ak bude spolurozhodovať o nomináciách koaličného partnera Mosta-Híd. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška na margo konania verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, s ktorej nomináciou prišli vlani práve bugárovci.

SNS sa nepáči že Patakyová podporuje Dúhový Pride, a to vyvesením dúhovej vlajky na úrade aj osobnou účasťou. Národniari si dokonca myslia, že by mala v úrade skončiť. Odvolať ju však nemôžu. "Zákon poznáme, pravidlá sú zrozumiteľné. Pani Patakyová však stratila dôveru SNS, lebo nevykonáva svoju funkciu nezaujato, čestne a férovo a uprednostňuje jednu skupinu obyvateľstva," povedal Paška, ktorý si preto myslí, že nie je vhodnou osobou na tento post. "Apelujeme na ňu, aby vyvodila konzekvencie," odkázal.

Paška sa domnieva, že konanie ombudsmanky sa spomenie aj na koaličnej rade. "Ale nemáme veľmi možnosti to riešiť a nerobíme si ilúzie," dodal.

Funkcia verejného ochrancu práv podľa zákona pred uplynutím funkčného obdobia zaniká vzdaním sa funkcie, stratou voliteľnosti, odsúdením za úmyselný trestný čin resp. odsúdením na výkonu trestu, výkonom činnosti, ktorá je nezlučiteľná s výkonom jeho funkcie alebo smrťou. Poslanci, ktorí ombudsmana volia, ho môžu odvolať, ak mu zdravotný stav dlhodobo, najmenej však počas troch mesiacov nedovoľuje riadne vykonávať povinnosti vyplývajúce z jeho funkcie.

Patakyová priznáva, že z odborného hľadiska zvažovala, či z titulu svojej funkcie má právo vystúpiť na podujatí, akým je Dúhový Pride. Vyhodnotila si to tak, že má povinnosť upozorňovať na to, že si SR neplní záväzky voči osobám rovnakého pohlavia. Povedala to novinárom po svojom vystúpení na tribúne v rámci podujatia Dúhový Pride 2018. "Ak príde kritika týmto smerom, budem ju musieť uniesť," povedala.

Koaličná poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) tu zdôraznila, že ombudsmanka má povinnosť stáť za všetkými, ktorých práva nie sú naplnené. "A platí to aj pre túto komunitu. Ak rešpektujeme, že ten úrad je nezávislý, považujem za absolútne neprijateľné, aby sa niekto za prejavenie postoja vyhrážal odvolaním. Reakcia SNS je v demokratickej spoločnosti neadekvátna," odkázala Žitňanská.