Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

J. RICHTER: Na Rómov by mohlo ísť z eurofondov 300 miliónov eur

Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka je dôležité nielen to, koľko dostane Slovensko z eurofondov na túto problematiku, ale aj to, ako tieto peniaze dokáže využiť.

Bratislava 15. marca (TASR) - Slovensko by mohlo dostať v nasledujúcom programovacom období na roky 2014 až 2020 z eurofondov priamo na riešenie otázky rómskej menšiny zhruba 300 miliónov eur. Predpokladá to šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

"Bude to rozložené, práve preto hovoríme o dvoch riadiacich orgánoch. Ja budem niesť zodpovednosť konkrétne za môj, ale treba povedať, že samostatné SORO (sprostredkovateľské orgány pod riadiacim orgánom) u nás bude aj z rezortu zdravotníctva, vnútra a ministerstva školstva," priblížil pre TASR minister.

Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO) je dôležité nielen to, koľko dostane Slovensko z eurofondov na túto problematiku, ale aj to, ako tieto peniaze dokáže využiť. Pripomenul, že už v súčasnom programovacom období bolo na túto oblasť vyčlenených zhruba 200 miliónov eur. Ich výsledkom však boli doposiaľ projekty, ktoré mali s Rómami málo spoločného. "Za 200 miliónov eur nedokážeme ukázať žiaden výsledok. Reálne sú ako rómske vykazované projekty typu opravené námestie alebo nejaký zberný dvor," podotkol.

V skutočnosti pritom podľa neho existuje viacero konkrétnych oblastí, na ktoré by sa milióny eur dali použiť tak, aby pomohli Rómom. Pripravovaná reforma napríklad hovorí o povinnej predškolskej výchove, ktorá si bude vyžadovať výstavbu materských škôl. Pollák si vie predstaviť, že by sa z týchto peňazí dala riešiť aj infraštruktúra či otázka nevyrovnaných pozemkov pod rómskymi osadami. "V budúcnosti tiež chceme urobiť všetko pre to, aby sme naštartovali program svojpomocnej výstavby - Európska komisia nám dá peniaze napríklad na materiál a Rómovia si svoj dom postavia sami. Toto sú typy projektov, ktoré by sme chceli naštartovať," vysvetlil pre TASR Pollák.