Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Možný minister práce J. Richter nechce rušiť zmeny v Zákonníku práce

Na snímke zľava Ján Richter, Peter Kažimír, predseda SMER-SD Robert Fico a Vladimír Faič počas stretnutia strany SMER-SD za okrúlym stolom so sociálnymi partnermi 28. marca 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Ján Richter je presvedčený, že osobne má pre post potrebné manažérske schopnosti i potrebné skúsenosti z rokovaní so sociálnymi partnermi.

Bratislava 28. marca (TASR) - Zmeny v Zákonníku práce, ktoré presadila vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a ktoré sa v praxi osvedčili, nastupujúca vláda Roberta Fica (Smer-SD) nebude rušiť.

Pre TASR to dnes povedal pravdepodobný nominant sociálnych demokratov na post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

"Nemusíme posúvať rozmer budúcej novely Zákonníka práce do absolútne tej istej podoby, ktorá bola aktuálna v rokoch prvej vlády Roberta Fica. Čo je najdôležitejšie v tejto otázke, je dohoda, komunikácia a na tom chcem aj postaviť svoje pôsobenie v tomto rezorte," priblížil.

Potreba novely Zákonníka práce by podľa neho zrejme mala byť súčasťou programového vyhlásenia vlády. Nielen táto, ale aj ďalšie potrebné legislatívne úpravy, by však mali v nasledujúcom období v prvom rade vychádzať z dohody so sociálnymi partnermi. "Chceme viesť sociálny dialóg. To znamená, že ak budeme pripravení a v tých hlavných rysoch dohodnutí s tými dvoma hlavnými sociálnymi partnermi - zamestnávateľmi a zamestnancami, pôjdeme relatívne rýchlo aj s novelou Zákonníka práce," spresnil.

Minimálnym cieľom rezortu práce pod vedením Smeru-SD bude podľa neho udržanie životnej úrovne občanov v nasledujúcich dvoch rokoch a jej následné zvyšovanie. "Som presvedčený, že aj účinkovanie rezortu a hlavne výsledná práca v prospech ľudí na Slovensku v tom ďalšom období, ktoré bude zložité aj vzhľadom na nevyhnutnú konsolidáciu..., môžu priniesť pozitíva," povedal.

Tu bude player


Nomináciu generálneho manažéra strany na ministerský post si Richter vysvetľuje aj ako reakciu na stav, keď na Slovensku bude vládnuť jedna ľavicová strana. "Jednou z hlavných volebných priorít, ktorú sme ponúkali, boli istoty. Istoty, hlavne u tých sociálne slabších skupín, sú v portfóliu ministerstva práce a sociálnych vecí a sú pre nás veľmi dôležité... Rozhodlo teda to, že tieto veci by mal realizovať človek z užšieho vedenia strany," priblížil. Richter je presvedčený, že osobne má pre post potrebné manažérske schopnosti i potrebné skúsenosti z rokovaní so sociálnymi partnermi.