Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. Šanta očakáva poobede rozhodnutie NS SR v kauze televíznych zmeniek

Na archívnej snímke súdne spisy v kauze falšovania televíznych zmeniek. Foto: TASR - Jakub Kotian

Súd rozhoduje o odvolaniach neprávoplatne odsúdených, tiež o odvolaní Šantu.

Bratislava 12. januára (TASR) - Rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek očakáva dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta už v utorok poobede. Uviedol to v prestávke počas verejného zasadnutia. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vlani neprávoplatne odsúdil podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. na 19-ročné tresty odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur.

Súd rozhoduje o odvolaniach neprávoplatne odsúdených, tiež o odvolaní Šantu. Ten žiada prepadnutie majetku Mariana K. a sprísnenie trestu o jeden rok. "Obhajoba navrhla zrušiť prvostupňový rozsudok a vrátiť vec prvostupňovému trestnému súdu na nové prejednanie," dodal prokurátor.

Šanta informoval, že na utorkovom verejnom zasadnutí vypovedala pred senátom znalkyňa z odboru písmoznalectva, čítali sa listinné dôkazy a zazneli už aj záverečné návrhy.

Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.