Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Šanta: Podal som 3 návrhy na pokračovanie trestného stíhania Jozefa M.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Spis podvodu na nebankovky bol Šantovi pridelený od vzniku ÚŠP, čiže od septembra 2004.

Bratislava 17. júna (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta od minulého roku podal na Najvyššom súde (NS) SR dovedna tri návrhy na pokračovanie prerušeného trestného stíhania podnikateľa Jozefa M., obžalovaného v kauze podvodu na nebankovky BMG Invest a Horizont Slovakia.

"Podstatné je uviesť, že od mája 2019, odkedy bolo prerušené trestné stíhanie NS SR, som podával tri návrhy na pokračovanie v trestnom stíhaní. V nich som argumentoval, že zdravotný stav obžalovaného, tak ako je prezentovaný v znaleckých posudkoch, nie je taký závažný, aby sa nemohol zúčastniť niekoľko desiatok minút, možno hodinu trvajúceho verejného zasadnutia na NS SR. To si treba uvedomiť ako podstatnú záležitosť, že to nie je hlavné pojednávanie trvajúce niekoľko mesiacov alebo až niekoľko rokov, ale len verejné zasadnutie o odvolaní," uviedol Šanta pre TASR v reakcii na určenie termínu verejného zasadnutia s Jozefom M. na NS SR na 1. júla.

"Som presvedčený, že takáto situácia nemôže ovplyvniť a už nie tobôž podstatne zhoršiť, či ohroziť zdravotný stav žiadneho obžalovaného. Na základe postupného znaleckého dokazovania, ktoré sa aktualizovalo, som naposledy doručil NS SR svoj návrh - v poradí tretí - 15. mája a NS SR zareagoval presne do mesiaca tým spôsobom, že vydal príkaz na zatknutie a Európsky zatýkací rozkaz, aby tak zabezpečil účasť obžalovaného na vytýčenom verejnom zasadnutí," objasnil prokurátor ÚŠP.

Spis podvodu na nebankovky bol Šantovi pridelený od vzniku ÚŠP, čiže od septembra 2004. Obžalobu podal už po necelých dvoch mesiacoch po doručení spisu v novembri 2004. Podľa jeho slov v prípade Jozefa M. nemožno hovoriť o extrémnej liknavosti súdov, ale len o extrémnych obštrukciách obžalovaných, ako striedanie sa práceneschopností u obžalovaných a ich obhajcov.

Polícia v stredu na sociálnej sieti potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa M. v Českej republike. "Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom (NS) SR bola osoba zadržaná dnes ráno v nemocnici v ČR," uviedli policajti.

NS SR vytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom má rozhodovať o odvolaní obžalovaného na 1. júla. Súd trestné stíhanie Jozefa M. prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu. Jozefa M. odsúdil v minulosti bývalý Špeciálny súd na 12-ročný trest odňatia slobody už v roku 2007. Neskoršie ho súdil už súčasný Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).