Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Milanová: Vražda Jána a Martiny bola pre Slovensko ľadovou sprchou

Na snímke symbolický pamätník pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave 21. februára 2021 počas tretieho výročia ich vraždy. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko si dnes pripomína výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Bratislava 21. februára (TASR) – Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pred tromi rokmi bola ľadovou sprchou a budíčkom pre Slovensko, aby si naplno uvedomilo, že štát, ktorí ovládajú cynickí manipulátori a klamári, nechráni svojich občanov. Pri príležitosti tretieho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice to uviedla na sociálnej sieti ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). V sprievode podpredsedu Národnej rady SR Gábora Grendela a predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (obaja OĽANO) sa v nedeľu predpoludním zúčastnila pietnej spomienky na zavraždených mladých ľudí.

Na snímke sprava podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel, ministerka kultúry SR Natália Milanová a predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský počas pripomenutia pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri symbolickom pamätníku na Námestí SNP v Bratislave 21. februára 2021 pri príležitosti tretieho výročia ich vraždy.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Spoločnosť sa odvtedy zmenila. Ľudia už nemávnu rukou, ale žiadajú boj proti korupcii, žiadajú spravodlivosť, žiadajú fungujúci štát, ktorý ich neokráda a stojí na ich strane," napísala Milanová. Varovala však pred ilúziami, že by sa "roky trvajúce zvrátené mocenské väzby podarilo uťať z roka na rok". Naznačila, že zástancovia "predchádzajúcich praktík" sa nechcú vzdať, lebo vedia, že im ide o veľa. "Nám však ide o viac. Ide o Slovensko, kde si spravodlivosť každého nájde, kde platí rovnaký meter na všetkých, kde sa nikto, kto stojí na strane pravdy, nemusí báť o svoj život," zdôraznila Milanová.



Ministerka tiež v stanovisku OĽANO pripomenula, že rezort pripravuje mediálny zákon, ktorý má posilniť ochranu novinárov a ich zdrojov. Šéf výboru pre kultúru a médiá doplnil, že OĽANO chce už na najbližšej schôdzi parlamentu predložiť návrh na posilnenie ochrany novinárov vo verejnoprávnych médiách a následne chcú pokračovať v ich plošnej ochrane. "Viacerí, čo v minulosti lustrovali a sledovali novinárov, skončili v rukách polície. Aj preto sa už novinári nemusia báť. Ak sa objavili akékoľvek prípady vyhrážania sa novinárom, berieme ich s plnou vážnosťou," vyhlásil Čekovský.



Grendel skonštatoval, že ak sa mocní v tomto štáte cítia nad zákonom a začnú klamať a kradnúť, treba na to poukázať a informovať verejnosť. "Ján Kuciak bol majstrom svojho povolania a, žiaľ, jeho vražda je dôkazom toho, že toto poslanie bral až smrteľne vážne. Roky, počas ktorých Ján Kuciak písal, boli najnespravodlivejšou dobou v histórii Slovenska. A povinnosťou našej garnitúry je, aby súčasné roky boli dobou spravodlivosti, aby všetci, čo klamali a kradli, boli spravodlivo potrestaní. Dlžíme to nielen verejnosti, ale hlavne Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej," dodal Grendel.



Premiér: Tri roky od smrti J. Kuciaka je čas na pravdu o slovenskej žurnalistike

Novinárov kvalít Jána Kuciaka by sme na Slovensku spočítali maximálne na prstoch dvoch rúk. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), ktorý si myslí, že tri roky od smrti Jána Kuciaka je čas pozrieť sa pravde o slovenskej žurnalistike do očí.

Okrem pár výnimiek vníma premiér slovenských novinárov kriticky. "Zvyšok je... radšej pomlčím. Často povrchný, často zaujatý, často povýšenecký," píše premiér.

Mohlo to byť pritom podľa neho inak, spomína v tejto súvislosti snahu vytvoriť Fond na podporu kvalitnej investigatívnej žurnalistiky dotovaný zo štátnych zdrojov, ktorého cieľom mal byť "nie jeden, ale stovky nových Kuciakov". Doteraz preto nechápe odmietavý postoj novinárskej obce.



"Bohužiaľ, len čo som si túto ideu dovolil vysloviť, spustil sa voči mne neskutočný 'hejt' priamo od vedení veľkých slovenských redakcií... a odvtedy vlastne beží neustále, ako 11 mesačná spŕška nenávisti," vyhlásil premiér.

Matovič je presvedčený, že v oblasti slobody tlače sa Slovensko posunulo "míľovými krokmi vpred", novinárska zodpovednosť však podľa neho zaostáva. "Nestačí mať slobodu písať, ak ľuďom podsuniem len výber lží a poloprávd. Nestačí sa na žurnalistu tváriť, ak verne slúžim majiteľovi oligarchovi ako jeho 'atómový kufrík'," uviedol Matovič.

Obáva sa, že ak bude tendencia "bezbrehých manipulácií" pokračovať, ľudia postupne prestanú veriť klasickým médiám.

Šeliga: Je našou povinnosťou je volať po vnútornej reflexii vládnutia

Položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači v okrese Galanta si podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga uctil v nedeľu pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Dnes sú to tri roky, čo zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Táto vražda navždy zostane jednou z najväčších tragédií moderného Slovenska. Ján a Martina zmenili Slovensko. Iba vďaka nim a ich obeti sme sa vzbúrili a slobodne nadýchli,“ uviedol Šeliga.

Podľa podpredsedu parlamentu je našou povinnosťou trvať na spravodlivom rozsudku s objednávateľmi vraždy a zároveň na vyšetrení všetkých káuz, na ktoré Kuciak poukazoval. „Je našou povinnosťou v aktuálnej situácii volať po vnútornej reflexii vládnutia. Táto vláda je lepšia, ako tie minulé, ak však štýl vládnutia, komunikácia a manažment krajiny neprejdú reflexiou, nenaplní ideál tisícov občanov, ktorí stáli na námestiach. A my zostaneme na pol ceste, pretože akokoľvek je to dôležité, je zrejmé, že len boj proti korupcii už dnes nestačí,“ vyjadril sa Šeliga.



B. Kollár: Nemôžeme tolerovať zastrašovanie toho, kto sa snaží hľadať pravdu


Nemôžeme tolerovať, aby bol ktokoľvek zastrašovaný iba preto, že sa snaží hľadať pravdu. V súvislosti s tretím výročím od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to vyhlásil predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

"Spravodlivosť už nemôže byť zneužívaná v prospech určitej skupiny ľudí a je len na nás, či v tejto zmene, ktorú sme si vydobyli, chceme pokračovať," uviedol Kollár na sociálnej sieti.

Predseda NR SR skonštatoval, že za tri roky sa toho na Slovensku veľa zmenilo. "Stále viac si uvedomujeme, aké je dôležité, aby sme si zachovali demokraciu a ľudia dôverovali predstaviteľom štátnej moci, ktorých si zvolili," uzavrel.



Prezidentka: Potvrdzuje sa, že podozrenia, o ktorých písal Kuciak, boli pravdivé


Udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že podozrenia, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak, boli pravdivé. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si v nedeľu na bratislavskom Námestí SNP uctila pamiatku Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Hlava štátu verí, že v najbližších mesiacoch sa dočkáme odsúdenia objednávateľov vraždy. Považuje to za potrebné pre nastolenie spravodlivosti na Slovensku.

"Sú to tri roky od tragickej udalosti, ktorá sa stala v histórii mementom. Od začiatku bolo jasné, že ich smrť nie je náhodná a že úzko súvisí s investigatívnou prácou Jána Kuciaka. Udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že to, o čom písal, boli pravdivé podozrenia. Dnes už vieme a poznáme tváre vykonávateľov vraždy, ale pre spravodlivosť na Slovensku je veľmi potrebné, aby boli odsúdení aj objednávatelia tejto vraždy, a veľmi dúfam, že v najbližších mesiacoch sa toho dočkáme. Venujme, prosím, dnes večer minútou ticha spomienku Jánovi a Martine," povedala pred novinármi Čaputová.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas uctenia si pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky na symbolickom pietnom mieste na Námestí SNP v Bratislave 21. februára 2021 pri príležitosti 3. výročia ich vraždy.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Práca Kuciaka a jeho smrť nám podľa prezidentky pripomína, aká dôležitá a zároveň riskantná je práca novinárov. "Mnohí čelili a, žiaľ, aj v súčasnosti čelia útokom, vyhrážkam a sledovaniu. Riskujú, aby nám všetkým priniesli informácie, sú vystavovaní hrubosti, aby zistili pravdu. Rovnako ako každá iná verejná služba, ak sa robí poctivo, je vecou presvedčenia a poslania. Úlohou nás politikov je urobiť všetko pre to, aby sa príbeh Jána už nikdy nezopakoval," skonštatovala na sociálnej sieti. Pripomenula tiež, že zmena, pre ktorú Kuciak riskoval svoj život a ktorú po jeho smrti verejnosť žiadala, bola aj spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, slušnosť v politike, zodpovedný výkon verejnej moci. "Nezabúdajme a myslime na to každý deň, nielen pri spomienke na túto tragédiu," upozornila.



R. Mikulec: Systém, ktorý mal J. Kuciaka chrániť, ho nechal napospas zločinu


Systém, ktorý mal novinára Jána Kuciaka chrániť, ho nechal napospas zločinu, ktorý sa nezastavil pred ničím. Pri príležitosti tretieho výročia vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Doplnil, že nikto netušil, akých "obludných rozmerov" budú skutočnosti, ktoré následné vyšetrovanie vraždy odkryje.

"Systém, ktorý si v štátnom aparáte vytvorili oligarchovia a ich ľudia za dlhé roky dorástol do bodu, keď nebola prekážkou už ani vražda novinára. Ján Kuciak bol odvážny, ctil si pravdu a doplatil na to. Systém, ktorý ho mal chrániť, ho nechal napospas zločinu, ktorý sa nezastavil pred ničím," napísal Mikulec na sociálnej sieti.

Minister je presvedčený, že v súčasnosti máme nádej na lepšie Slovensko. "Všetky naše činy ukazujú, že spravodlivosť platí pre každého rovnako. Nerozhoduje výška bankového účtu ani známosti na najvyšších miestach. Na obetu, ktorú Ján Kuciak s Martinou priniesli nezabudneme a nič podobné už nesmieme nikdy dopustiť," uzavrel.



Majerský apeluje na pokračovanie zmien, nielen tých v polícii a na súdoch

Predseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský apeluje na pokračovanie v zmenách, ktoré sa netýkajú len očisty súdov a polície. Uviedol to v súvislosti s výročím vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Šéf kresťanských demokratov si myslí, že ich odkaz - žiť poctivo, hľadať pravdu a bojovať za spravodlivosť - je stále živý.

"Musíme trpezlivo a dôsledne budovať systém, v ktorom pravidlá budú platiť rovnako pre všetkých, od bežného človeka po premiéra. Len tak zostane Slovensko atraktívne ako krajina pre svojich občanov," zdôraznil Majerský v stanovisku hnutia.

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) za KDH Ivan Štefanec pripomenul, že motívom vraždy Kuciaka a Kušnírovej bolo zverejnenie informácií o ľuďoch, ktorí sa cítili byť nedotknuteľnými. "Je našou povinnosťou pripomínať si obeť týchto dvoch mladých ľudí aj tak, že vytvoríme prostredie, ktoré bude brániť korupcii a zneužívaniu moci," uviedol Štefanec, ktorý je vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane.

Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenulo aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. "Ani tri roky od vraždy Jána a Martiny nezabúdame na okolnosti, ktoré túto ohavnosť spôsobili a ktoré nám dodnes pripomínajú, aké krehké je fungovanie demokratickej spoločnosti. Ani po troch rokoch nezabúdame na obrovskú túžbu po spravodlivosti a pravde, ktorá nás vyhnala na námestia. Česť ich pamiatke," uviedlo hnutie na sociálnej sieti.