Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Šeliga podá trestné oznámenie vo veci komunikácie Troškovej a Vadalu

Na snímke podpredseda NR SR Juraj Šeliga. Foto: TASR - Michal Svítok

Šeliga chce vedieť, odkiaľ Trošková vedela, čo robí Slovenská informačná služba (SIS).

Bratislava 12. mája (TASR) - Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) podá trestné oznámenie vo veci komunikácie bývalej hlavnej štátnej radkyne Márie Troškovej s Antoninom Vadalom, odsúdeným v Taliansku za pašovanie drog. Informoval o tom v utorok na tlačovej konferencii. Reagoval tak na ich zverejnenú komunikáciu. Opozičný poslanec Richard Raši (Smer-SD) uviedol, že je potrebné zistiť, čo je pravda a čo nie.



Šeliga chce vedieť, odkiaľ Trošková vedela, čo robí Slovenská informačná služba (SIS). "Logika v tomto nepustí. Mohla mať informácie od Viliama Jasaňa alebo ich mala od Roberta Fica, alebo od tretej osoby? To je otázka, ktorá musí byť vyšetrená," poznamenal podpredseda parlamentu. Nie je podľa neho možné, aby Trošková, ktorá nemala bezpečnostnú previerku, disponovala informáciami, ktoré podliehajú utajeniam. Orgány činné v trestnom konaní by sa mali dostať k utajovaným skutočnostiam, ktoré sú predmetom komunikácie.

V stredu (13. 5.) sa bude na Osobitnom kontrolnom výbore Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS diskutovať o tom, či SIS eviduje nejaké disciplinárne konanie za vyzradenie utajovanej skutočnosti.

"Po tej obrovskej tragédii, ktorá sa stala vo februári 2018, informácie boli úplne iné, ako sa predpokladalo, kto bol za vraždu zodpovedný," povedal Raši. Dodáva, že v celej veci je potrebné zistiť, kde je pravda.

Portál Aktuality.sk v utorok informoval o komunikácii medzi Troškovou a Vadalom, v ktorej bola Trošková označená ako jeho biely kôň.