Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Šeliga podáva podnet na obnovenie vyšetrovania únosu Vietnamca

Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga. Foto: TASR - Dano Veselský

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na obnovenie vyšetrovania únosu Vietnamca z roku 2017. Ako argumentoval, existuje dôvodné podozrenie, že slovenský vládny špeciál a slovenské štátne orgány boli zapojené do únosu vietnamského občana. Poukázal tiež na prebiehajúci súd v Nemecku s mužom zapojeným do únosu.

"Nemci hovoria, že skutok sa stal, že to treba vyšetriť. Jedného už odsúdili a ďalší je obžalovaný a beží súd. Nerobme si medzinárodnú hanbu, netvárme sa, že s týmto nič nemáme, že sa tu nič nestalo," vyhlásil poslanec. Verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka začne konať a bude riešiť podozrenie, že "niekto z bývalej vlády a polície kryl a pomáhal unášať vietnamského občana".

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Tento týždeň sa v Nemecku v súvislosti s únosom začal proces s 32-ročným vietnamským občanom. Obžalovaný je na berlínskom súde zo špionážnej činnosti a spoluúčasti na trestnom čine obmedzovania osobnej slobody. V roku 2018 odsúdili v Nemecku v prvom procese súvisiacom s týmto prípadom Vietnamca Longa N. H. za účasť na únose takmer na štyri roky väzenia. Tento verdikt je právoplatný.