Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kniha Nové detstvo radí, ako úspešne vychovávať v digitálnom svete

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Z anglického originálu The New Childhood publikáciu preložila Martina Kozoňová.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Nový, revolučný pohľad na moderné technológie, ktorým sú deti denne vystavované, prináša knižná novinka Nové detstvo. Američan Jordan Shapiro v nej ponúka prekvapivo tolerantný prístup, neradí, že deťom treba všetky moderné lákadlá vziať, lebo sú zlé. Autor vysvetľuje, ako deti do digitálneho sveta vyslať natoľko pripravené, aby na ne moderné technológie nepôsobili deštruktívne. TASR o tom informovala Mária Lešková, PR manažérka vydavateľstva Noxi.

Digitálny svet priniesol zmenu životného štýlu, ale aj celkom iný typ detstva. Dospelí, ktorí sa tiež musia prispôsobovať rýchlo rastúcej informatizácii spoločnosti, sú odrazu konfrontovaní s otázkou, ako zvládnuť výchovu v celkom novom svete, v takom, v akom ho ako deti oni nezažili. V tomto zmysle ponúka Shapiro svoj pohľad na novodobé detstvo. Čerpajúc z najnovších výskumov v oblasti psychológie, vzdelávania, ekonómie a filozofie ukazuje, ako môže využitie moderných technológií prispieť k pozitívnej budúcnosti, v ktorej budú deti schopné vytvárať nové, lepšie modely medziľudských vzťahov, vytvárania širších komunít, ako aj globálneho občianstva.

„Shapiro ponúka konkrétne a praktické rady, ako účinne vychovávať deti v online svete, a poskytuje nástroje a techniky na efektívne využívanie moderných technológií ako pomoc pri učení sa a raste. Pri malom exkurze do histórie sa nevyhne ani mikroporovnaniu súčasnej doby s érou technických revolúcií v minulosti," priblížila Lešková 360-stranovú knižnú novinku, ktorá sa môže stať účinnou pomôckou rodičov, vychovávateľov a pedagógov pri výchove v súčasnom digitálnom svete.

Z anglického originálu The New Childhood publikáciu preložila Martina Kozoňová.