Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

J. Šikuta: Reforma má ambíciu prispieť k posilneniu spravodlivosti

Na predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta. Foto: TASR - Martin Baumann

Zámer reformy, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR, vychádzal podľa neho z dobrého úmyslu, za dôležité však považuje jeho zavedenie do praxe.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta verí, že schválená reforma súdnictva má ambíciu prispieť k posilneniu spravodlivosti a právnej istoty a v takom prípade má jeho plnú podporu. Zámer reformy, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR, vychádzal podľa neho z dobrého úmyslu, za dôležité však považuje jeho zavedenie do praxe. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Predseda Najvyššieho súdu je preto pripravený pri otázkach, ktoré sa budú javiť ako sporné, urobiť všetko preto, aby boli vyriešené v prospech občana a efektívneho fungovania súdneho systému," poznamenala Važanová.

Reformu zloženia Ústavného súdu, Súdnej rady, zriadenie Najvyššieho správneho súdu či previerky majetkových pomerov všetkých sudcov prináša reforma súdnictva, ktorú v stredu schválili poslanci NR SR. Zmeny si vyžadujú aj novelu Ústavy SR, ktorú poslanci tiež odobrili.