Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ŠUPLER: V mnohých športoch SR ukázala opodstatnenosť samostatnosti

Zápas hokejových MS v skupine C Slovensko : Bielorusko v Poprade 27. marca 1994. Na archívnej snímke uprostred reprezentačný tréner Július Šupler ďakuje po výhre Slovákov 2-1 Otovi Haščákovi (vľavo), vpravo asistent trénera František Hossa. Foto: TASR/Svätopluk Písecký

V čase rozdelenia Československa bol Július Šupler trénerom úradujúceho federálneho majstra Dukly Trenčín a následne sa stal historicky prvým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Rozdelenie Československa dalo mnohým slovenským športovcom šancu, aby sa zviditeľnili a presadili vo svete. Slovensko tým len posúvajú dopredu. Pre TASR to povedal hokejový tréner Július Šupler, ktorý si myslí, že rozdelenie spoločného štátu s Čechmi bol dôsledok prirodzeného vývoja.

„Dostali sme zelenú, aby sme sa sami prejavili. V mnohých športoch, vo futbale i v hokeji, sme ukázali opodstatnenosť našej samostatnosti. Emócie, ktoré sa prebudili, keď sme postúpili na olympiádu do Lillehammeru alebo postup z 'C' kategórie do 'A' kategórie, zostanú navždy nielen vo mne, ale aj v celom národe. Ak si vezmete našich futbalistov, Michala Martikána, Petra Sagana i ďalších športovcov, národ s ich úspechmi žije. Slovensko to posúva dopredu,“ zdôraznil Šupler, ktorý bol v čase rozdelenia Československa trénerom úradujúceho federálneho majstra Dukly Trenčín a následne sa stal historicky prvým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie.

S ňou sa prebojoval na zimné olympijské hry v Lillehammeri v roku 1994. Počas najkratšieho možného času sa s reprezentáciou dostal do A kategórie majstrovstiev sveta, kde je nepretržite až doteraz. V čase federácie boli slovenskí športovci často menej viditeľní ako českí a ťahali s nimi za kratší koniec. Podľa Šuplera sa to počas štvrťstoročia samostatnosti zmenilo.

„Národ pod Tatrami má veľkú ctižiadostivosť a chce dosiahnuť najvyššie méty. Netýka sa to však len športu, ale aj vedy, ekonomiky či kultúry a na každý úspech Slováka sme hrdí,“ dodal Šupler.