Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. TOMKO: Kardinál Ján Chryzostom Korec ukázal Slovensko svetu

Predstavitelia cirkvi i veriaci ľud sa v sobotu 31. októbra 2015 o 11. hodine v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade rozlúčili s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom, ktorý zomrel v sobotu 24. októbra vo veku 91 rokov. Zosnulý kardinál bude pochovaný v Dolnej lodi Katedrály – Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade tak, ako si to želal. Na snímke kardinál Jozef Tomko počas smútočného príhovoru pred rakvou s pozostatkami zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Foto: TASR/Henrich Mišovič

"Keď on kázal, tak jeho slová mali ohromnú váhu. Jeho učením bola viera, ktorá žije a toto sme si odniesli zo styku s ním," skonštatoval Tomko bezprostredne po dnešnom pohrebe kardinála Korca.

Nitra 31. októbra (TASR) – Kardinál Ján Chryzostom Korec je osobnosťou, ktorá ukázala Slovensko svetu. Skonštatoval to po dnešných pohrebných obradoch kardinál Jozef Tomko. Zdôraznil pri tom veľkú autoritu a vážnosť, ktorú mal Korec nie len na Slovensku, ale aj vo Vatikáne. "Keď on kázal, tak jeho slová mali ohromnú váhu. Jeho učením bola viera, ktorá žije a toto sme si odniesli zo styku s ním," skonštatoval Tomko bezprostredne po dnešnom pohrebe kardinála Korca.



Jeho význam dnes ocenil aj krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz, podľa ktorého bol Korec dušou slovenského národa. "Pre mňa to bol národný hrdina a vždy to zostane tak. Ktokoľvek bude chcieť hovoriť o dejinách Slovenska, nemôže zabudnúť na kardinála Korca a nehovoriť o kardinálovi Korcovi. Pre mňa bol otcom slovenského národa. Povzbudzoval národ k slobode a chvála Bohu dočkal sa času slobody a života v normálnych podmienkach," povedal Dziwisz, ktorý dnes predsedal pohrebnej omši v Katedrálnej bazilike svätého Emeráma v Nitre. V kázni sa veriacim prihovoril nitriansky biskup Viliam Judák, ktorý po pohrebe ocenil osobnosť kardinála Korca a jeho význam pre Nitriansku diecézu i pre cirkev. "Veľké bohatstvo myšlienok položil na papier, povedal a vyznával aj svojím životom. Ukázal ochotu hľadať pravdu a keď ju našiel, dokázal jej byť verný. Najlepšie si ho uctíme tak, že budeme naňho v dobrom spomínať a my veriaci sa za neho aj modliť," dodal Judák.

Kardinál Ján Chryzostom Korec zomrel v sobotu 24. októbra vo veku 91 rokov, v 65. roku kňazstva a v 64. roku biskupskej služby. Počas dnešných pohrebných obradov ho pochovali v Dolnej lodi Katedrály – Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade, ako si to želal. V biskupskej krypte sú pochovaní aj niektorí jeho predchodcovia, napríklad arcibiskupi Karol Kmeťko a Eduard Nécsey.