Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde

Na archívnej snímke z 5. mája 2022 predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) nepodpísala.

Bratislava 8. júna (TASR) - Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu. Povedal to pre TASR a pripomenul, že v SK8 väčšinovo prijali stanovisko s požiadavkou, aby hlava štátu uplatnila na predloženú legislatívu veto a obrátila sa na Ústavný súd SR.

"Túto požiadavku sme aj so zástupcami samospráv na stretnutí u prezidentky prezentovali," povedal Viskupič. Vyššie územné celky sú podľa predsedu SK8 za rýchlu, efektívnu a cielenú pomoc rodinám s deťmi. Ako však podotkol, vláda nie je odkázaná na siahanie na zdroje samospráv, medzi ktoré patria aj samosprávne kraje.

"V dôsledku zvýšenia daňového bonusu na deti sa v druhej polovici tohto roka daňové príjmy samosprávnych krajov znížia o 23 až 69 miliónov eur. To je veľmi výrazný zásah, ktorý navyše prichádza v polovici rozpočtového roka, teda keď sú rozbehnuté verejné obstarávania a objednané služby," vyhlásil Viskupič.

Je podľa neho neprípustné, že sa opatrenia s negatívnym vplyvom na rozpočty samosprávnych krajov, miest a obcí prijímajú jednostranne, bez konzultácie s ich reprezentatívnymi združeniami. "V širšom kontexte si myslím, že obojstranne výhodné, a najmä účelné pre rozvoj regiónov a našich obyvateľov, by bolo viesť partnerský dialóg medzi centrálnou mocou a samosprávami," podotkol predseda SK8.

Prezidentka vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR. Rozhodnutie prezidentky privítala Únia miest Slovenska i Združenie miest a obcí Slovenska.


Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) nepodpísala. Viaceré samosprávy avizovali, že im budú v rozpočtoch chýbať financie, nevylúčili zvyšovanie daní a poplatkov. Ministerstvo financií sa voči kritike samospráv ohradilo a argumentovalo, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti.