Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Jaceňuk aj V. Kličko odriekli účasť na bezpečnostnej konferencii

Foto: Teraz.TV

Za ukrajinskú stranu bude na GLOBSECU napríklad Oleh Rybačuk, bývalý poradca premiérky Julije Tymošenkovej a prezidenta Viktora Janukovyča.

Bratislava 14. mája (TASR) - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ani kandidát na funkciu kyjevského primátora Vitalij Kličko nakoniec do Bratislavy neprídu. Dnes sa v hlavnom meste začína medzinárodná bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2014, na ktorej mali byť prítomní.

"Mali sme ich potvrdených, ale dynamika posledných dní na Ukrajine ich zdržala a neprídu," uviedol prezident Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislav Káčer s tým, že namiesto seba poslali námestníčku ministra zahraničných vecí a poradcu Klička. "Máme tu celkom solídne zastúpenie, ale, bohužiaľ, pán premiér Jaceňuk na poslednú chvíľu zrušil účasť. Veľmi nás to mrzí, ale rozumieme tomu," dodal Káčer.

Za ukrajinskú stranu bude na GLOBSECU napríklad Oleh Rybačuk, bývalý poradca premiérky Julije Tymošenkovej a prezidenta Viktora Janukovyča.

Do Bratislavy na konferenciu, ktorá potrvá do piatka 16. mája, zavíta viac ako 800 hostí z vyše 65 krajín sveta. Hlavnou témou podujatia bude aktuálna situácia na Ukrajine.

Účastníci fóra budú počas troch dní diskutovať aj o ďalších témach medzinárodných vzťahov. Napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne. Rovnako o dynamike medzi otázkami bezpečnosti a ochrane súkromia či vzrastajúcich medzinárodných ambíciách Vladimira Putina.