Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Ján Mazák diskutoval o fungovaní a budúcnosti ukrajinskej justície

Na archívnej snímke z 29. júna 2020 predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aj keď v súčasnosti sa Ukrajina nachádza v mimoriadne náročnej situácii, vysoká rada súdnictva ďalej pracuje na napredovaní ukrajinskej justície.

Bratislava 15. marca (TASR) - Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák vníma vojnové udalosti, ktoré zasiahli celú Ukrajinu. Svojou účasťou preto podporil i online seminár, organizovaný Európskou sieťou súdnych rád. Kľúčovou témou bola práve situácia na Ukrajine a možná pomoc ostatných členských súdnych rád ukrajinským kolegom. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Podnetom na zorganizovanie online seminára bol list predsedu Vysokej rady súdnictva Ukrajiny Viktora Hryshchuka, ktorý vyvolal okamžité reakcie. Apeloval v ňom na predsedov súdnych rád, aby podporili snahy Ukrajiny stať sa členským štátom EÚ. "Cieľom seminára bolo otvoriť diskusiu o tom, ako môžu jednotlivé justičné systémy a súdne rady v Európe pomôcť a podporiť formovanie a upevňovanie nezávislosti súdnictva a jej fungovanie na základe zodpovednosti pred spoločnosťou," priblížila Müller.

S prejavom vystúpil predseda Vysokej rady súdnictva Ukrajiny. Hneď po ňom nasledoval predseda slovenskej Súdnej rady. "Aj napriek tragickým udalostiam spojeným s vojnovým stavom som presvedčený, že vysoká rada súdnictva bude neustále pracovať v zmysle európskych štandardov, ktoré musia byť dodržiavané v každom členskom štáte Európskej únie. Cieľ je celkom jasný. Vysoká rada súdnictva chce nepochybne posunúť súdny systém do čo najužšieho spojenia s hodnotami nezávislosti, nestrannosti a spravodlivosti, bez ktorých neexistuje právny štát," priblížil Mazák. Aj keď v súčasnosti sa Ukrajina nachádza v mimoriadne náročnej situácii, vysoká rada súdnictva ďalej pracuje na napredovaní ukrajinskej justície. "Súdna rada SR nepochybne podporí Ukrajinu v jej snahe stať sa členom Európskej únie tým, že svojim ukrajinským kolegom vo Vysokej rade súdnictva ponúkne všetku možnú pomoc," uzavrel Mazák.