Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Janoska Ensemble sa predstaví na Slovensku 11. marca

Na snímke členovia hudobného zoskupenia Janoska Ensemble vystupujú počas galavečera Krištáľové krídlo 2018 v priestoroch opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 27. januára 2019, archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hudba kvartetového zuskupenia vychádza z klasickej hudby, ktorú svojsky kombinujú s ďalšími hudobnými žánrami, ako džez, pop, filmová hudba či world music.

Bratislava 3. januára (TASR) - Svetovo uznávaní slovenskí virtuózi združení v zoskupení Janoska Ensemble sa do Bratislavy vrátia v novom termíne 11. marca. Hviezdna formácia, koncertujúca prevažne v zahraničí, mala pôvodne vystúpiť na Slovensku v septembri v bratislavskej Starej tržnici. Koncert pre protipandemické opatrenia presunula do nového roka, uskutoční sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. TASR o tom informovala PR manažérka Adriána Čahojová.

Kvarteto nominované na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii hudba za rok 2020 si na bratislavské vystúpenie pozvalo priateľa a kolegu, jedného z najrešpektovanejších džezových saxofonistov sveta Tonyho Lakatosa. Fanúšikom sľubujú spoločný koncert, na ktorom "sa vydajú na vzrušujúcu a dobrodružnú hudobnú cestu naprieč rozmanitými mikrovesmírmi amerického džezového sveta". "V koncertnom setliste nebudú chýbať preslávené diela svetovej klasiky či vlastné originálne kompozície, zaranžované v špeciálnej kombinácii so saxofónom a typickým jánoškovským line-upom dvoch huslí, klavíra a kontrabasu," dodala Čahojová.
Na snímke členovia hudobného zoskupenia Janoska Ensemble vystupujú počas galavečera Krištáľové krídlo 2018 v priestoroch opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 27. januára 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zoskupenie Janoska Ensemble založila v roku 2013 trojica bratov z Bratislavy, huslisti Ondrej a Roman Jánoška a klavirista František Jánoška spoločne s ich švagrom Juliusom Darvasom (kontrabas). Ich hudba vychádza z klasickej hudby, ktorú svojsky kombinujú s ďalšími hudobnými žánrami, ako džez, pop, filmová hudba či world music. Formácia sa usídlila vo Viedni, odkiaľ pravidelne vyráža na koncerty do celého sveta. Debutové CD vydala v roku 2016 pod hlavičkou nemeckého vydavateľstva Deutsche Grammophon, za ktoré získala zlatú platňu. Súbor spolupracoval s umelcami, ako Anna Netrebko, Bobby McFerrin, Al Jarreau či Plácido Domingo. V marci 2019 vydal album Revolution, na ktorom figurujú prearanžované diela Mozarta, Bacha i skladby ďalších veľkých mien vážnej hudby. Jánoškovci pridali na album aj výber vlastných autorských kompozícií a nechýbajú na ňom prearanžované hity Beatles.

Bratislavský koncert Janoska Ensemble a uznávaného saxofonistu Tonyho Lakatosa, rodáka z Budapešti, prinesie festival City Sounds. Spoločný projekt bude mať 11. marca na Slovensku premiéru. Janoska Ensemble si pre svojich fanúšikov pripravili ešte jedno prekvapenie. "Ako špeciálny hosť na koncerte vystúpi tiež ich najstarší brat, spevák Arpád Jánoška," uzavrela Čahojová.