Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Janu Baricovú vymenovala vláda za zástupkyňu SR v Benátskej komisii

Jana Baricová, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Benátska komisia je nezávislý poradný orgán Rady Európy, ktorý spolupracuje s členskými štátmi Rady Európy a zainteresovanými nečlenskými štátmi, medzinárodnými organizáciami a orgánmi.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Vláda vymenovala Janu Baricovú za zástupkyňu SR v Benátskej komisii. Baricová pôsobila v komisii v rokoch 2012 až 2019 ako náhradníčka. Vo funkcii nahradí Ivettu Macejkovú. Návrh na vymenovanie nového zastúpenia SR v Benátskej komisii predložil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Baricová je sudkyňou Ústavného súdu SR a všeobecne uznávanou odborníčkou v oblasti ústavného práva. Od roku 2012 pôsobila v Benátskej komisii ako náhradníčka. „Jej nominácia je vyjadrením záujmu o pokračovanie v expertnom dialógu v rámci Benátskej komisie a súčasne potvrdením záujmu SR o kontinuitu zastúpenia SR v tomto prestížnom odbornom orgáne Rady Európy,“ uvádza sa v materiáli Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Benátska komisia je nezávislý poradný orgán Rady Európy, ktorý spolupracuje s členskými štátmi Rady Európy a zainteresovanými nečlenskými štátmi, medzinárodnými organizáciami a orgánmi. Svoju činnosť zameriava na vytváranie právnych záruk pre rozvoj demokracie, podporu právneho štátu a posilnenie znalosti právnych systémov účastníckych štátov.