Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

D. Jarjabek popiera informáciu o mimoriadnom sneme klubu Smeru-SD

Dušan Jarjabek Foto: TASR/Martin Baumann

Zároveň pripomenul, že na jeseň sa bude konať riadny stranícky snem, ktorý bude reflektovať dianie v prvej polovici volebného obdobia a zároveň riešiť otázky do budúcnosti, vrátane volebných.

Bratislava 24. apríla (TASR) - O konaní mimoriadneho snemu Smeru-SD sa na poslaneckom klube tejto strany nikdy nehovorilo a dnes je to už málo pravdepodobné, keďže vnútrostranícke otázky sa pri komplikujúcej sa medzinárodnej situácii dostávajú do úzadia.

"Nemám žiadne informácie, že by sa v najbližšej dobe mal konať mimoriadny snem," potvrdil pre TASR poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka z 23. apríla.

Minister vtedy poznamenal, že mimoriadny snem Smeru-SD, o ktorom uvažovali médiá, sa konať nebude a nie je na to ani dôvod. Túto informáciu neskôr potvrdilo pre TASR viacero zdrojov blízkych Smeru-SD, s výnimkou Jarjabka to však bolo off record.

"Postupnosť je taká, že snemom sa vždy musí zaoberať najprv vedenie strany, potom poslanecký klub a napokon členská základňa a informácia môže ísť aj do médií," vysvetlil Jarjabek, podľa ktorého strana nikdy informáciu o príprave mimoriadneho snemu oficiálne nekomunikovala. Ak na túto tému bola nejaká diskusia, na úroveň poslaneckého klubu sa podľa Jarjabka nikdy nedostala.

Zároveň pripomenul, že na jeseň sa bude konať riadny stranícky snem, ktorý bude reflektovať dianie v prvej polovici volebného obdobia a zároveň riešiť otázky do budúcnosti, vrátane volebných.

V dnešných dňoch podľa neho vnútrostranícke otázky prekrýva najmä zahraničnopolitická situácia, vyostrujúci sa konflikt na Ukrajine a v dôsledku týchto udalostí vzťahy s Európskou úniou, Ruskom a v poslednej dobe aj s NATO. Upozornil, že pre Slovensko sú otázky súvisiace s plynom mimoriadne závažné. "Napokon, kľúčová je aj téma rozpočtu," dodal Jarjabek s tým, že pre Smer-SD sú súvisiace sociálne otázky tradične dôležitou témou.

Robert Kaliňák 23. apríla povedal, že v Smere-SD sa teraz diskutuje skôr o programových cieľoch na druhú polovicu volebného obdobia. Zároveň uviedol, že v máji nebude mimoriadny snem strany, ktorý mal podľa vyjadrení iných členov predsedníctva zhodnotiť aj prezidentské voľby.

"Bavíme sa o tom, čo je teraz najpodstatnejšie a čo pred nami stojí. To je zvážiť, ako premietnuť úspešnú konsolidáciu verejných financií do zlepšenia kvality života občanov. Neviem, či je k tomu je nevyhnutný snem," vysvetlil Kaliňák.