Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Jarjabek: Rok vlády nepriniesol v oblasti kultúry ani len koncepciu

Na archívnej snímke poslanec parlamentu SR Dušan Jarjabek (SMER-SD). Foto: TASR Martin Baumann

Súčasnú situáciu považuje za veľmi vážnu najmä v prípade živej kultúry.

Bratislava 2. marca (TASR) – Bez koncepcie a bez jasne stanovených priorít. Podpredseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) takto vníma prvý rok vlády Igora Matoviča (OĽANO) v oblasti kultúry. Rezort vedený Matovičovou straníckou kolegyňou Natáliou Milanovou podľa Jarjabka tápe nielen v prípade poskytovania podpory kultúre zasiahnutej pandémiou, ale aj v snahách o legislatívne zmeny.

"Je potrebné zohľadniť objektívne skutočnosti, ktoré spôsobila pandémia. Ak sa však pozrieme na riešenia, ktoré sa prijímajú, tak v podstate nie je čo hodnotiť," skonštatoval opozičný poslanec. Zvýrazňuje, že komplikovaná, neadresná, "mizivá" podpora sa odráža v situácii, do ktorej sa dostala zriaďovaná i nezriaďovaná kultúra a najmä kultúrno-kreatívny priemysel (KKP). "To je to, čo sa akoby vytratilo, čo akoby neexistuje," upozornil Jarjabek, ktorý zodpovednosť za situáciu kladie aj priamo šéfke rezortu kultúry.

Poukazuje pritom na uznesenie, ktoré v septembri 2020 prijal parlamentný výbor, o vytvorení špeciálnej pracovnej skupiny, ktorá mala medzirezortne riešiť situáciu v oblasti KKP. "Hoci na výbore s tým súhlasila, na vláde to neprešlo. Buď sa teda pani ministerka finálne nestotožnila s potrebou dofinancovania a pomoci kultúrno-kreatívnemu priemyslu, alebo nemá schopnosti to na vláde v presadiť,“ skonštatoval Jarjabek.

Súčasnú situáciu považuje za veľmi vážnu najmä v prípade "živej kultúry". "Za posledný rok sa prakticky o nej nehovorí, hovorí sa o pamiatkach, kultúrnom dedičstve, ale nehovorí sa o ľuďoch, ktorí zachovávajú a rozvíjajú, propagujú a prezentujú kultúru a umenie na Slovensku," upozornil. Obáva sa dôsledkov. "Hrozí, že súčasnú generáciu umelcov nebude mať kto nahradiť," zdôraznil podotýkajúc, že tendencie možno pozorovať už teraz pri oveľa menšom záujme o umelecké školy.

Jarjabek nevidí koncepciu ani v deklaratívnych legislatívnych snahách, či už je to napríklad avizovaná zmena týkajúca sa umeleckých fondov alebo noviel zameraných na RTVS. „V prípade fondov sa bojím, že ide len o zámienku na ich zrušenie, bez zohľadnenia edukačnej, podpornej i sociálnej činnosti týchto inštitúcií," mieni Jarjabek. Pokiaľ ide o snahy meniť RTVS, Jarjabek naznačuje politický podtext aktivít. Dokumentuje to aj na ostatnom legislatívnom návrhu predsedu kultúrneho výboru NR SR Kristiána Čekovského (OĽANO) zriadiť etickú komisiu, ktorá by mala právomoc posudzovať rozhodnutia manažmentu a Rady RTVS. "Pripadá mi to ako partajná úloha, ktorú dostal, aby sa v rámci RTVS veci chytili stranícky do rúk. Takéto snahy sú viditeľné aj pri rokovaniach o RTVS na zasadnutiach výboru," dodal Jarjabek.