Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Spišská katolícka charita vyhlásila jarnú zbierku pre núdznych

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Vilček upozornil, že v súvislosti s energetickou a inflačnou krízou na Slovensku pribúda ľudí ohrozených chudobou.

Spišská Nová Ves 21. februára (TASR) - Spišská katolícka charita (SKCH) nedávno vyhlásila jarnú zbierku. Diecézny riaditeľ SKCH Pavol Vilček pre TASR uviedol, že je určená najmä pre núdznych na Slovensku i pre zariadenia, ktoré charita v jednotlivých regiónoch prevádzkuje.

"V našom prípade ide o Oravu, Liptov a Spiš. V kostoloch sa zbierka uskutoční v nedeľu 26. februára, v online priestore trvá o čosi dlhšie,"
uviedol Vilček. Dodal, že príspevky od veriacich pomôžu napríklad na prevádzku Centra pre deti a rodinu v Spišskej Novej Vsi, kde je aj 16 ťažko postihnutých detí, ale i hospicu v Ľubici či špeciálnej škole pod gesciou SKCH.

Vilček upozornil, že v súvislosti s energetickou a inflačnou krízou na Slovensku pribúda ľudí ohrozených chudobou. "Asi sme nikdy nemali toľko bohatých a na druhej strane ani toľko chudobných. Nie je to ani o tom, že by bol nedostatok potravín, skôr ich nevieme správne využiť. Ročne sa u nás vyhodí 700.000 ton potravín, z toho iba 4000 ton sa dostane na prerozdelenie, aj to len z niektorých obchodov," skonštatoval diecézny riaditeľ, ktorý by v tejto súvislosti uvítal zjednodušenie legislatívy a uvoľnenie pravidiel. Vďaka tomu by sa podľa neho nemuselo vyhadzovať také množstvo potravín, veľká časť z nich by mohla poslúžiť práve ľuďom v núdzi.

"Vyhadzujeme tiež obrovské množstvo šatstva, pritom niektorí ľudia majú problém sa obliecť. Nemyslím si, že je nedostatok toho ´bohatstva´, skôr sa s ním nevieme podeliť," upozornil Vilček. Nevidí zmysel dávať chudobným viac peňazí, ktoré často neminú na jedlo a energie, ale skôr na alkohol či hazard. Chudobných treba podľa neho najprv nasýtiť, obliecť a zohriať a následne im dať príležitosť, aby sa dokázali postarať sami o seba a svoje rodiny.

V tejto súvislosti vyzdvihol nedávnu výzvu rezortu pôdohospodárstva na budovanie skladov na prerozdeľovanie potravín, ktorých by sa tak vyhadzovalo menej. SKCH by však privítala aj uvoľnenie niektorých pravidiel. Vilček porovnáva situáciu napríklad s Francúzskom, kde ak obchodník potraviny, ktoré nedokáže predať, nedá charite, dopúšťa sa priestupku. "U nás je to naopak. Ak by nám chcel niekto darovať potraviny, ktoré sú napríklad zle označené, majú poškodený obal a podobne, tak riskuje veľkú pokutu," objasnil. V Nemecku podľa neho v tejto sfére veľmi dobre spolupracujú charitatívne organizácie, diakonia a samospráva.