Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Javorčíková: Vyšetrovanie vrážd v Leopoldove bolo jedným z najťažších

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od úteku väzňov z väzenia v Leopoldove, pri ktorom zomreli dozorcovia František Svoboda, Marián Zenner, Igor Jošt, Milan Černý a Milan Galbavý, uplynulo v utorok 30 rokov.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Vyšetrovanie vraždy piatich dozorcov v leopoldovskej väznici, od ktorej uplynulo v utorok 30 rokov, bolo jednou z najťažších káuz a bol to brutálny čin. Uviedla to pre TASR vtedajšia dozorová prokurátorka tohto krvavého prípadu, súčasná členka Súdnej rady a emeritná sudkyňa Katarína Javorčíková.

"Vtedy som mala spomienky čerstvejšie, ako je to dnes. V každom prípade vo mne to rezonuje ako jedna z najťažších káuz, ktorú som vo svojej profesionálnej kariére prokurátorky dozorovala. Zarezonovala hlavne tou brutalitou a fatálnym následkom, ktorý malo zanedbanie alebo nezvládnutie dostatočnej pozornosti jedného z dozorcov v leopoldovskej väznici, pričom spustilo celú sériu veľmi brutálnych skutkov priamo v tejto väznici," povedala.

Vraždu piatich príslušníkov väzenskej stráže považuje za vážne memento. "Myslím si, že naozaj treba zachovávať veľký balans jednak medzi tým, aby aj väzni, ktorí boli odsúdení za ťažké násilné trestné činy mali primerané podmienky vo výkone trestu. Súčasne musí to byť nastavené tak, aby bol väzenský personál dostatočne chránený, aby sa nič také už v našich väzniciach nemohlo stať," zdôraznila.

Od úteku väzňov z väzenia v Leopoldove, pri ktorom zomreli dozorcovia František Svoboda, Marián Zenner, Igor Jošt, Milan Černý a Milan Galbavý, uplynulo v utorok 30 rokov.

Najkrvavejší útek väzňov v slovenskej histórii sa odohral 23. novembra 1991, keď sa skupina väzňov rozhodla utiecť z leopoldovskej väznice, ktorá sa považovala za najprísnejšie stráženú v časoch komunistického režimu. Väzni Ondrej Harvan, Dalibor Bajger, Tibor Polgári, Vladimír Duda, Miloš Uriga, Bartolomej Botoš a Václav Fedák plánovali útek od októbra toho roku.

Na začiatku februára 1993 bol vynesený nad väzňami rozsudok. Krajský súd v Bratislave odsúdil na doživotný trest Harvana, Polgáriho a Urigu. Duda bol odsúdený na 13 rokov väzenia, Bajger a Fedák na 15 rokov a Botoš na 18 rokov. Harvan sa v roku 1993 v cele obesil.

Fedáka pustili z väzenia v roku 2009 a Dudu v roku 2011. Bajgera prepustili v roku 2015. Následne prepustili aj Botoša. Aktuálne si tresty odpykávajú len Polgári a Uriga.