Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

JAVYS: Vagón s rádioaktívnym odpadom poslali Rakúšania späť do SR

Ilustračné foto./span> Foto: TASR - Colný úrad Bratislava

S materiálom po dovezení do bratislavských Vajnôr začali pracovať odborníci 15. februára.

Bratislava 21. februára (TASR) - Rakúšania poslali späť na Slovensko vagón s rádioaktívnym kovovým odpadom súkromnej firmy. Išlo o dve kovové rúry s celkovou hmotnosťou do 30 kilogramov, ktoré boli kontaminované rádionuklidom 238U-rad.

S materiálom po dovezení do bratislavských Vajnôr začali pracovať odborníci 15. februára, namerali dávkový príkon 0,0011 mSv/hod. Kovový odpad prepravili do Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s.,(JAVYS). Tá je oprávnenou organizáciou na nakladanie s takýmto materiálom. Kontaminovaný odpad sa v JAVYS spracuje do bezpečnej formy do vláknobetónových kontajnerov. "Materiál následne prepravíme do Republikového úložiska rádioaktívnych odpadov na ich definitívne uloženie," povedala hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

JAVYS vlani zabezpečila deväť prípadov záchytov rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu. Išlo prevažne o rôzne súčiastky poľnohospodárskej a vojenskej techniky kontaminovanej rádionuklidmi. Tento rok vykonala päť záchytov. Boli to zväčša súčiastky vojenskej techniky zo zberných dvorov kovového odpadu kontaminované rádionuklidom 238U-rad.

Opustené žiariče a rádioaktívne odpady neznámeho pôvodu sa objavujú napríklad v zberných surovinách, železiarňach, na hraničných priechodoch, ale pochádzajú aj z nelegálnej činnosti.