Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

JAVYS zachytila vlani vyše tony neznámych rádioaktívnych materiálov

Na snímke špeciálny tím spoločnosti JAVYSpočas prevzatia rádioaktívneho odpadu na Úrade verejného zdravotníctva v Žiline dňa 5. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Spoločnosť prevzala vlani aj historické nepoužívané inštitucionálne rádioaktívne materiály, ktoré dlhodobo predstavovali rádioaktívnu záťaž, zo štátnych zdravotníckych a ostatných štátnych zariadení.

Jaslovské Bohunice 19. januára (TASR) - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) zrealizovala v roku 2022 na území Slovenska deväť záchytov rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu (RMNP) a desať odberov historických rádioaktívnych materiálov. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková.

RMNP mali celkovú hmotnosť 1207,26 kilogramu. "Išlo hlavne o rôzne súčiastky vojenskej techniky, poľnohospodárskej techniky, časti potrubí alebo iné kontaminované materiály. Najťažším RMNP bol trezor zachytený na železničnej stanici v Bratislave-Vajnoroch s hmotnosťou 442 kilogramov," uviedla Žiaková.

Spoločnosť dohľadanie, identifikáciu a zdokumentovanie RMNP zabezpečuje priamo na mieste nahláseného výskytu. Zvyčajne sa nachádzajú v zberných surovinách alebo u spracovateľov železného šrotu. Po ich identifikácii a zdokumentovaní sa prepravia na ďalšie nakladanie do JAVYS. Materiály, ktoré spĺňajú limity pre uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO), sa priebežne spracovávajú a upravujú do bezpečnej formy do vláknobetónových kontajnerov a následne sú prepravené do RÚ RAO na uloženie. Tým je zabezpečené ich definitívne odizolovanie od životného prostredia. Záchyty RMNP sa realizujú v súčinnosti so zložkami ministerstva zdravotníctva, dopravy a vnútra. V roku 2022 boli miestami nálezu okrem iných Železiarne Podbrezová, spoločnosť KOUEX v Liptovskom Mikuláši, zberné suroviny v Nových Zámkoch či poľnohospodárske družstvá v Bátorových Kosihách a Búči.

Spoločnosť prevzala vlani aj historické nepoužívané inštitucionálne rádioaktívne materiály, ktoré dlhodobo predstavovali rádioaktívnu záťaž, zo štátnych zdravotníckych a ostatných štátnych zariadení.

"Táto spoločensky mimoriadne dôležitá úloha pri súčinnosti všetkých zainteresovaných subjektov mala za cieľ predovšetkým zaistenie bezpečnosti a ochrany obyvateľstva, životného prostredia a zníženie rizika prípadného zneužitia alebo nelegálneho nakladania s týmito materiálmi," upozornila Žiaková. Historické inštitucionálne rádioaktívne materiály (IRAO), ktoré boli a sú dlhodobo skladované v niektorých zdravotníckych zariadeniach, výskumných ústavoch, rôznych zdravotníckych laboratóriách, vedeckých pracoviskách, v školstve a podobne, boli využívané napríklad pri liečbe a diagnostike pacientov alebo pri výskumných a vedeckých činnostiach. JAVYS s nimi ďalej nakladá podľa hovorkyne odborne, bezpečne, spoľahlivo, ekonomicky efektívne a s dôrazom na radiačnú ochranu obyvateľstva a ochranu životného prostredia.