Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

JAZDITE OPATRNE: Na viacerých územiach SR sneh komplikuje dopravu

Na snímke snehová nádielka v meste Poprad v stredu 18. januára 2023. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde, uviedli policajti.

Bratislava 18. januára (TASR) - Na severe Slovenska treba jazdiť opatrne a prispôsobiť sa poveternostným podmienkam a povahe vozovky. Polícia zverejnila rady na sociálnej sieti.

"Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde," uviedli policajti s tým, že pri ovládaní auta je potrebné sa vyvarovať trhavým a prudkým pohybom. Mohlo by to podľa nich viesť k šmyku a následnej nehode. Zároveň upozorňujú, že na snehu je brzdná dráha dlhšia.

Podotýkajú, že treba jazdiť pomalšie a základom sú zimné pneumatiky. Pred jazdou je potrebné odstrániť z auta námrazu a sneh. "Nevyhnutnosťou je to, aby vodič dobre videl na cestu. Odstránením námrazy z auta zase zabránite padajúcim kusom ľadu, ktoré môžu poškodiť ostatné vozidlá," spresňujú policajti.

Po hustom snežení sú cesty v Popradskom regióne zjazdné, cestári odporúčajú spomaliť



Po hustom nočnom snežení sú všetky cesty v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok zjazdné. V úsekoch, kde nie je možný chemický posyp, však treba rátať s ujazdenou vrstvou snehu na vozovke. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský a apeloval na vodičov, aby tomu prispôsobili najmä rýchlosť jazdy.

Na snímke snehová nádielka v meste Poprad v stredu 18. januára 2023.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


"Nie všetky cesty sú zjazdné v plnej rýchlosti, takže treba spomaliť. Chránené oblasti, vodné zdroje, horské priechody, tam treba počítať so snehom, vozovky sú však posypané kamienkami. Na ostatných miestach sme cesty vyčistili na asfalt a sú prevažne mokré," priblížil situáciu Polomský. Dodal, že počas noci napadalo v regióne približne 25 centimetrov snehu, takže všetky mechanizmy boli v teréne. V ranných hodinách sa napríklad v Poprade snehové zrážky zmenili na dážď. "Boli nám v noci pomôcť z Prešova a zo Starej Ľubovne tri sypače, myslím si, že na to, koľko snehu napadlo, sú cesty vo veľmi dobrom stave," skonštatoval Polomský.

Sťažené podmienky sú podľa neho napríklad v oblasti Vysokých Tatier, na horských priechodoch Vernár či Spišská Magura, na ceste smerom na poľskú hranicu, ale aj medzi Vikartovcami a Liptovskou Tepličkou. "Cez deň majú byť teploty nad nulou, takže by sa tá situácia nemala nejako skomplikovať," uzavrel.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pre TASR doplnil, že v súvislosti s poveternostnými podmienkami zasahovali v noci na stredu celkom 15-krát. "V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa zasahovali trikrát, v Popradskom okrese päťkrát, Humenné a Levoča mali po dva výjazdy. Príčinou výjazdov boli uviaznuté vozidlá v neprejazdných úsekoch ciest a popadané stromy a konáre. Nešlo však o nič vážne, všetky výjazdy sa zaobišli bez zranení. Celkovo zasahovalo od utorka (17. 1.) od 22. hodiny do stredy do 6. hodiny 49 príslušníkov HaZZ a nasadených bolo 15 kusov techniky," priblížil operačný dôstojník. V ranných hodinách pomáhali hasiči ešte v troch ďalších prípadoch.

Sneženie spôsobilo ďalšie výpadky, bez elektriny je 10.000 odberných miest



Nočné sneženie prinieslo v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) ďalšie výpadky elektriny. V stredu ráno zostalo bez elektriny viac ako 10.000 domácností. Najhoršie sú na tom okresy Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota. TASR o tom informoval Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD).

"Výpadky elektriny dosiahli už v priebehu utorka (17. 1.) úroveň energetickej kalamity. Znamená to, že ich na viac ako tri minúty pocítilo vyše 30.000 odberných miest. V noci na stredu opäť padal hustý a ťažký sneh, ktorý spôsobil v distribúcii elektriny ďalšie problémy. V pôsobnosti SSD je aktuálne bez elektrického prúdu viac ako 10.000 odberných miest. Na úrovni vysokého napätia došlo k 17 poruchám, čo odstavilo viac ako 300 distribučných trafostaníc," konštatoval Gejdoš.

Okrem okresov Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota došlo k výpadkom aj v iných častiach BBSK. "Na príčine boli opäť najmä stromy a konáre padajúce pod náporom ťažkého snehu, ktoré strhávali vodiče vysokého napätia a poškodzovali stĺpy. Niektoré úseky potrebujú elektrikári v teréne ešte dohľadať a určiť rozsah škôd. Následne začnú s manipuláciami a opravami, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr pre čo najväčší počet obyvateľov," uviedol Gejdoš.

Podľa neho je v týchto chvíľach náročné odhadnúť, ako dlho budú jednotlivé opravy prebiehať. Údržbárom a elektromontérom v teréne sa pravdepodobne podarí v priebehu dňa znova pripojiť väčšinu odberných miest.

"Treba však počítať aj s tým, že v odľahlejších oblastiach, kde došlo k vážnym poškodeniam sústavy, sa môžu opravy natiahnuť aj na niekoľko dní. Prioritou SSD je v takých prípadoch vyriešiť najprv problémy na úrovni vysokého napätia, pričom prednosť dostávajú vedenia, ktoré zásobujú väčší počet domácností, sociálne zariadenia a podobne," dodal Gejdoš s tým, že chatové oblasti, lazy a poruchy na nízkom napätí vyriešia hneď, ako to priority a situácia dovolia.

Pre husté nočné sneženie vo Zvolene opäť popadali stromy



Husté nočné sneženie vo Zvolene opäť spôsobilo padanie stromov. TASR to potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že v stredu ráno sa sneh zmenil na dážď. Žiadne ďalšie zásahy tak už podľa neho neboli nutné.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/František Iván


Pripomenul, že problémy nastali v noci z utorka (17. 1.) na stredu vo vyššie položených oblastiach, kde bola intenzita sneženia väčšia. Spadnuté stromy v Sekierskej doline i na Kráľovej zablokovali cestu. "Na niekoľko desiatok minút tak znemožnili prejazd aj technike na odhŕňanie snehu," spresnil. Podľa neho v Sekierskej doline si so situáciou poradili pracovníci spoločnosti, ktorá zabezpečuje zimnú údržbu. "Na Kráľovej bola cesta prejazdná až po zásahu hasičov," konštatoval.

Počasie v utorok vo Zvolene spôsobilo, že na ceste v smere do Sekierskej doliny spadli dva stromy. Jeden z nich pri páde porušil elektrické vedenie. Na mieste tak zasahovali aj členovia Hasičského a záchranného zboru a pracovníci distribučnej spoločnosti.

Bez elektriny je stále asi 3000 domácností najmä v okresoch Brezno a Detva



Pracovníkom spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) sa od stredajšieho rána podarilo obnoviť dodávku elektriny už približne pre 7000 odberných miest. Bez prúdu k 13.00 h zostáva ešte zhruba 3000 domácností prevažne v okresoch Brezno a Detva. TASR o tom informoval Miroslav Gejdoš zo SSD.

V noci na stredu znova padal hustý a ťažký sneh, ktorý spôsobil v distribúcii elektriny ďalšie problémy. V Banskobystrickom samosprávnom kraji zostalo ráno bez elektriny viac ako 10.000 domácností. Na príčine boli opäť najmä stromy a konáre padajúce pod náporom ťažkého snehu, ktoré strhávali vodiče vysokého napätia a poškodzovali stĺpy.

"Celkovo riešime 13 porúch na vysokom napätí a 50 porúch na nízkom napätí. Mimo prevádzky je stále 90 trafostaníc. Zasiahnutých odberateľov prosíme o trpezlivosť, naši pracovníci robia v teréne maximum. Prácu im však stále komplikuje rozmočený a šmykľavý terén," dodal Gejdoš.

Hasiči z Banskobystrického kraja majú za sebou 59 výjazdov, odstraňovali najmä popadané stromy



Hasiči z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) majú za sebou 59 výjazdov v priebehu 24 hodín. Od utorka (17. 1.) od 6.00 h do stredy rovnakého času zasahovali prevažne pri odstraňovaní spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, ako aj pri čerpaní vody z pivnice. TASR o tom informoval Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Celkovo zasahovalo 57 príslušníkov HaZZ s 21 kusmi techniky. Najviac výjazdov mali príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom - 21, z Brezna 14, z Banskej Bystrice osem, rovnako ako ich kolegovia zo Zvolena a Detvy. Z Výcvikového centra HaZZ Lešť z hasičskej stanice v Pliešovciach zasahovali päťkrát a v ostatných regiónoch BBSK mali po jednom výjazde. Päťdesiat členov dobrovoľných hasičských zborov obcí s 19 kusmi techniky zasahovalo 29-krát.

"Celkovo vykonali hasičské jednotky v BBSK 88 výjazdov v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou. Nasadených bolo 40 kusov hasičskej techniky," konštatoval Kondela.