Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vyšetrovanie verejných obstarávaní vodohospodárskeho podniku pokračuje

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Dano Veselský

Bývalý riaditeľ bratislavského závodu Slovenský vodohospodársky podnik Jozef Dúcz odmietol obvinenia.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Podozrenia na zmanipulované verejné obstarávania, ktoré pri nákupe techniky realizoval v minulom období Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) – odštepný závod Bratislava, naďalej prešetruje Národná kriminálna agentúra. Pred stredajším rokovaním vlády to pre TASR uviedol Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO).

„Neodmietli trestné oznámenie, nemáme ale žiadnu informáciu o priebehu, čo aj chápeme vzhľadom na to, že neustále sa objavujú nové kauzy a nové razie. Trpezlivo čakáme na správy z vyšetrovania," povedal šéf envirorezortu.

V súvislosti s majetkom, ktorý SVP nadobudlo pri napadnutých verejných obstarávaniach a nevyužíva sa v súlade s účelom, na ktorý bol zakúpený, Budaj pripomenul, že nový riaditeľ SVP Róbert Hok pripravuje koncepciu ďalšieho fungovania vodohospodárskeho podniku, ako urobiť z neefektívnej a zastaranej firmy podnik užitočný pre Slovensko. S projektom chce potom Budaj oboznámiť verejnosť.

V polovici augusta Budaj vyhlásil, že pri podozrivých verejných obstarávaniach SVP – odštepný závod Bratislava prišla štátna firma o 5 240 436 eur. Odvolal sa pritom na rezortný audit. K strate malo prísť v roku 2019 pri nákupoch techniky – drvičky a príslušenstva v devínskom kameňolome, plávajúcich rýpadiel vo výške pre závod Dunaj vo Vlčom Hrdle a tiež nákupu kompy.

Bývalý riaditeľ bratislavského závodu SVP Jozef Dúcz odmietol obvinenia. Deklaruje, že podniku nevznikla žiadna škoda a je pripravený spolupracovať s kontrolnými orgánmi, zvažuje však aj právne kroky k očisteniu svojho mena.