Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

JDS a predstavitelia Smeru-SD vyzvali na účasť na sobotnom referende

Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda JDS Michal Kotian pripomenul, že referendum je sviatkom demokracie a je to záležitosť, ktorá sa týka všetkých občanov. Preto podporili myšlienku referenda.

Bratislava 17. januára (TASR) - Opozičný Smer-SD spolu s Jednotou dôchodcov na Slovensku (JDS) vyzvali na utorkovej tlačovej konferencii občanov, aby sa zúčastnili na sobotnom (21. 1.) referende.

Predseda JDS Michal Kotian pripomenul, že referendum je sviatkom demokracie a je to záležitosť, ktorá sa týka všetkých občanov. Preto podporili myšlienku referenda. "Trochu nás k tomu viedla nespokojnosť s napĺňaním našej petície. Jednotlivé body doteraz nie sú naplnené a k niektorým sa nikto nevyjadril," povedal Kotian na tlačovej konferencii. Parlament petíciu JDS vzal na vedomie v novembri 2022. Žiadali v nej napríklad mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 8 percent či rozmrazenie minimálnych starobných dôchodkov.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) kritizoval troch najvyšších ústavných činiteľov, že odhovárajú od účasti, či dokonca bojkotujú referendum. Považuje to za nedemokratické. "Vláda pochádza od ľudí," povedal s tým, že referendum je "vláda ľudí", ktorí vyjadria svoj názor. Na účasť na referende vyzval aj mimoparlamentný subjekt Slovenské Hnutie Obrody.

Exminister životného prostredia László Sólymos z maďarskej mimoparlamentnej strany Aliancia tiež odporúča zúčastniť sa na referende. "Toto referendum nie je o Ficovi ani o Matovičovi, je o všetkých vládach aj v budúcnosti, a o možnosti predčasne ukončiť volebné obdobie vlády, ak si neplní, alebo zle plní svoje povinnosti," napísal na sociálnej sieti.

Naopak, mimoparlamentné Maďarské fórum nepodporuje referendum. Považuje ho za zbytočné a drahé. "Vláda už tak či tak stratila dôveru parlamentu a vládna koalícia prišla o väčšinu v parlamente," uviedol v stanovisku líder Maďarského fóra Zsolt Simon. Vyzýva zúčastniť sa radšej na parlamentných voľbách a zároveň žiada od parlamentu čo najskôr zabezpečiť predčasné voľby.

Referendum bude v sobotu 21. januára. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.